Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs

“Očigledno su za ovu vlast bili preči neki drugi zakoni, a ne ono što su nama čvrsto obećali. Osećam se prevareno i preveslano”, rekao je za Nova.rs jedan od roditelja učenika iz prošlogodišnjeg VII/2 iz “Ribnikara”. Podsetimo, roditelji su preko svojih advokata zatražili dopunu Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, odnosno da se maloletni počinioci najtežih krivičnih dela koji po zakonu ne podležu krivičnoj odgovornosti, podvrgnu lečenju u ustanovama zatvorenog tipa, bez određivanja vremenskog trajanja lečenja. Ovaj zakon je "ostao" za novi saziv parlamenta, iako je vlast obećala da će biti usvojen tokom jesenjeg zasedanja.

Na jesenjem zasedanju Skupštine Srbije, koje je ujedno bilo i poslednje u ovom sazivu, bilo je 60 tačaka dnevnog reda, ali ne i usvajanje predloga Zakona o dopuni Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Poslanici su usvojili budžet za narednu godinu, kao i dva medijska zakona kojima se državnoj telekomunikacionoj kompaniji Telekom omogućava da osniva svoje medije.

Vladimir Orlić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ovakvim potezom i činjenicom da je Vlada Srbije prednost dala medijskim zakonima, vlast je jasno stavila do znanja da joj je uoči najavljenih izbora, preče da osigura medijsku scenu, nego da ispuni obećanje dato roditeljima dece iz Ribnikara.

Prema rečima advokata Stefana Radivojevića, predlog zakona koji su dostavili roditelji iz Ribnikara “u potpunosti je uobličen”, a tokom leta je, kako kaže, završena i javna rasprava.

Ovaj advokat, inače punomoćnik 13 porodica učenika prošlogodišnjeg VII/2, a sada VIII/2 odeljenja iz “Ribnikara” tvrdi da su od predstvanika Vlade Republike Srbije imali čvrste garancije da će zakon biti na Skupštini 23. oktobra i da su, kako kaže, od najviših predstavnika vlasti dobijali uveravanja “da je to završena stvar”.

Ipak, poslanici se nisu izjašnjavali o ovom zakonu, jer ga nije ni bilo na dnevnom redu.

Foto: Privatna arhiva

“Mi uopšte nismo očekivali ovakav razvoj događaja. Očekivali smo da vlada, odnosno država, ispoštuje svoj deo dogovora. Sve vreme su nas ubeđivali da će biti usvojen do raspuštanja Skupštine i da oko toga ne treba da brinemo. Kada smo uvideli da Zakon nije ni poslat, onda smo postali svesni da su nas doveli u zabludu i da su nas notorno slagali”, kaže advokat Radivojević.

On je objasnio da se dopune koje su tražili, odnose na zakone iz oblasti zdravstva, kojim se reguliše način lečenja osoba sa mentalim smetnjama.

“Ovaj zakon treba da promeni način lečenja. U ovom slučaju, to se odnosi na osobe koje su počinile najteža krivična dela. Usvajanjem bi trebalo da se napravi zakonski okvir da se lica sa mentalnim smetnjama i lica koja su očigledno opasna po društvo, leče u ustanovama”, u najkraćem je advokat objasnio koje su izmene tražili.

Foto: Privatna arhiva

Roditelji šokirani i razočarani

Jedan od roditelja učenika iz sadašnjeg VIII/2 iz Ribnikara, za Nova.rs je rekao da “ih je sve šokirala odluka da zakon ne bude na glasanju”.

“Razočaran sam, zato što imam osećaj da su nas bukvalo vukli za nos sve vreme. Govorili su nam da se smirimo, da ne učestvujemo u nekim protestima, da ne učestvujemo u ovome, u onome, da ne politizujemo stvar i da će sve biti kako treba. Molili su nas da ne dižemo frku. Rekli su da će nam izaći u susret, da to njima nije nikakav problem i mi nismo dizali frku. Sada smo u šoku. Osećam se prevareno i preveslano. Dogodila nam se nezamisliva tragedija, a ovakvim ponašanjem, vlast pokazuje da su joj deca na poslednjem mestu”, revoltiran je ovaj roditelj.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Advokat: “Molili su nas da otkažemo današnji protest”

Punomoćnik porodica iz Ribnikara, advokat Stefan Radivojević, za Nova.rs je otkrio da su revoltirani roditelji planirali da se u ponedeljak 30. oktobra okupe ispred Vlade Srbije i da od nadležnih traže obrazoženje zbog čega predmetni zakon nije ušao u skupštinsku proceduru.

Međutim, on dalje navodi, da su tokom vikenda “dobijali molbe da najavljeni protest otkažu”, što je, dodaje on, na kraju i učinjeno.

“Bila je u planu radikalizacija delovanja roditelja. Predstavnici vlasti su nas molili da to ne radimo, rekli su da će zakon biti pripremljen tokom tehničkog mandata vlade, kao i da će biti usvojen čim se bude formirala nova Skupština. Kada smo pitali zbog čega nije usvojen sada, dobili smo obrazloženje da zakon nije poslat na usaglašavanje sa Evropskom Unijom i Unicefom. Sada je ostalo da obavimo sastanke, ali to ne znači da nećemo izaći na ulicu, ako ne budu ispoštovali dogovore”, rekao je advokat.

On je podvukao i da se ovaj zakon, kako navodi “ne tiče samo roditelja iz Ribnikara”, već celog društva.

“Društvo mora da shvati da je ovo pitanje celog društva. Mi ovde govorimo o najvećem masovnom ubici u savremenom dobu. Neko ko je počinio takav zločin sigurno ima mentalni poremećaj i lečenje takve osobe treba staviti u zakonske okvire”, kategoričan je advokat.

Ministarka Grujičić podržava zakon

O odlaganju usvajanja predloženog zakona, ministarka zdravlja Danica Grujičić, rekla je za TV Insajder “da ne zna gde je zapelo”.

Ona je istakla i da postoji bojazan da kao društvo “nemamo mehanizme da u ustanovama zadržimo maloletne počinioce zločina, poput maloletnika iz Ribnikara”.

Danica Grujičić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Mi sada imamo tri dečaka koja su užasna dela uradili. Ovaj mali koji je ubio 10 ljudi, onda ovaj koji je zaklao svog druga, koji je ulazio u ‘Lazu Lazarević’ u Novom Sadu, onaj koji je napao nožem, majku i sina. To su ozbiljni napadi i ja, kao lekar, ne mogu da shvatim da neko može da misli da je bez mentalnih smetnji neko koji je ubio svojih devet drugara, od toga osam drugarica, ili ubio čoveka koji mu nikada ništa, nažalost, nije uradio”, rekla je ministarka Grujičić za TV Insajder.

Ona je na primedbu, da Ii to znači da će nekoga “doživotno zatvoriti“, odgovorila potvrdno, dodavši da je to tako “ako struka kaže da je taj neko opasan po sebe i okolinu“.

Jesenja sednica, na kojoj se nije našao predlog za izmenu zakona koji su dostavili roditelji iz Ribnikara, završena je u četvrtak 26. oktobra.

Aktuelni parlament će biti raspušten, a ovaj predlog pred poslanicima će se naći, tek po završetku parlamentarnih izbora koji su najavljeni za 17. decembar i posle formiranja novog saziva Narodne skupštine.

BONUS VIDEO: Skupština Srbije o 60 tačaka dnevnog reda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare