Foto: Screenshot/Nova S

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je juče da nadležno ministarstvo neće oduzimati licence za rad turističkim agencijama i najavio rešenje za deset dana, a turističkim agencijama danas su istekle dozvole za rad. Koje bi rešenje moglo biti i kakva sudbina čeka turističke agencije, za "Probudi se" je govorio direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

Da bi se licenca dobila neophodno je da agencija ispuni i uslov garancije putovanja koja se aktivira kada je agencija insolventna.

Takva garancija je praktično garancija za putnike da će putovanje biti realizovano ili da će putnicima u krajnjoj instanci biti vraćen novac.

Za nove licence za rad agencijama su potrebne garancije za putovanja, ali ih neće dobiti jer osiguravači izlaze iz posla zbog rizika.

„Situacija je komplikovana, tehnička je vlada i osiguravači su nas ostavili u zadnjem momentu“, rekao je Seničić. „Pregovori još uvek traju, a jedna od opcija dogovora sa osiguravačima je polisa osiguranja insolventnosti i opcija koju zakon nudi u poslednjih par godina u vidu bankarske garancije, iako je ona nepovoljna za turističke agencije.“

Seničić je ocenio da tehnički nije dobro razrađena bankarska garancija pošto je teško očekivati da banka uopšte da garanciju u situaciji u kojoj agencije mesecima nisu poslovale.

Seničić je dodao i da treba uputiti kritiku osiguravačima.

„Razumljivo je da se sada povlače usled rizika u trenutku kada agencije još uvek ne znaju pouzdano da li će raditi ili ne“, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. „Međutim, oni moraju svoj posao da ozbiljnije rade u smislu da kontrolišu poslovanje i novčane tokove agencija.“

Foto: Screenshot/Nova S

On je istakao i da Srbija sada ima skoro duplo veće garancije u odnosu na zemlje regiona, a na pitanje da li bi se društva za zaštitu potrošača složila sa ovim, Seničić je objasnio da takva društva često vode računa isključivo o pravima potrošača, ali da se niko ne bavi preterano obavezama putnika.

Pročitajte još:

„Imamo veliki broj zloupotreba i pokušaja zloupotreba prava potrošača“, istakao je Seničić. „Postoji aktivna kampanja udruženja koja podiže tenzije i dovodi do čak i fizičkog obračuna u agencijama pošto putnici pokušavaju da isteraju nekakvu pravdu.“

On je dodao i da mora da postoji razumevanje potrošača za nepredvidive situacije poput ove u kojoj su se usled pandemije agencije sada našle, naročito pošto je vođena antikampanja, istakao je on, u tabloidima i dnevnim novinama protiv agencija.

„To jeste uticalo na manje interesovanja putnika u sezoni koja praktično nije postojala i sigurno da i bez te antikampanje ljudi ne bi putovali“, rekao je Seničić i istakao da je pad u obimu rada agencija ove sezone išao do 92 odsto.

„Mi smo jedina zemlja u Centralnoj Srbiji u kojoj turističke agencije nisu dobile pomoć i to će nam izvesno stvarati probleme“, naveo je on.

Povodom najave Ministarstva da će rešenje biti doneto u roku od deset dana, Seničić je rekao da prema informacijama kojima raspolaže zastoj pravi bankarska garancija, ali da agencije svakako rade na postizanju dogovora sa osiguravačima, pošto bi produženje polisa rešilo i problem licenci.

On je istakao i da neće biti nikakvih problema sa već uplaćenim aranžmanima, ali da putnici mroaju biti oprezni zbog ponuda neregistrovanih agencija koje će verovatno porasti sada kada agencije ne mogu da do dobijanja licence ponude uplatu novih aranžmana.

Agencije svakako ne prestaju da rade, objasnio je Seničić, i sve što je uplaćeno do danas, pokriveno je polisom.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar