Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dok čekaju reakciju države na apele i zahteve da im pomogne u opstanku posla, oko 30 turističkih agencija iz Kragujevca, uputilo je zajedničku molbu Gradskoj upravi, da im se odobri jednokratna novčana pomoć u iznosu od 150.000 dinara za izmirivanje tekućih obaveza. Potpisnici molbe za portal Nova.rs kažu da je njihovim kolegama u pojedinim gradovima Srbije već odobrena pomoć iz lokalnih budžeta, pa ih je to motivisalo da i oni zatraže pomoć. U Gradskoj upravi nam je potvrđeno da je već zakazan sastanak na kom će se razmatrati zahtev turističkih agencija.

Vlasnici turističkih agencija iz Kragujevca molbu sa zahtevom da im se odobri jednokratna novčana pomoć uputiili su na četiri adrese u Gradskoj upravi i Regionalnoj privrednoj komori.

Očekuju da im se gradski zvaničnici obrate, jer su, prema njihovim saznanjima, pojedine lokalne samouprave u Vojvodini, kao i u Raškoj, Nišu i Kraljevu, već odobrile novčana sredstva za pomoć turističkim agencijama.

U svojoj molbi vlasnici agencija navode da su zbog zatvorenih granica u jeku turističke sezone njihove i porodice njihovih radnika dovedene na rub egzistencije.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs“U agencijama već mesecima nema prodaje aranžmana, pa možemo slobodno reći da je turizam na ‘respiratoru’, a ovakav vid pomoći bio bi samo jedan od antibiotika, da pokušamo da preživimo“, navode potpisnici molbe za jednokratnu novčanu pomoć.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA krajem prošlog meseca je saopštila da je promet turističkih agencija ove godine opao za 92 odsto, što potvrđuju i vlasnici u Kragujevcu, koji za naš portal gotovo jednoglasno ocenjuju da im je zbog situacije izazvane pandemijom ugrožen opstanak.

Granice su zatvorene, a od domaćeg turizma ne možemo da preživimo

Vlasnica agencije „Atos plus“ Biljana Stanojević za portal Nova.rs objašnjava da od 15. marta, turizam „stoji u mestu“ i da agencije nemaju gotovo nikakve mogućnosti za rad. Objašnjava da je mnogo građana svoje odmore iskoristilo za letovanje u Srbiji, ali da vlasnici agencija od toga nisu imali nikakvu korist.

„Agencije nemaju mogućnost da prodaju aranžmane na vaučere, jer je to direktna spona između Pošte i Ministarstva turizma, mi smo jednostavno izopšteni iz takve vrste rezervacija. U većini slučajeva, ne možemo ni lično da sarađujemo sa vlasnicima apartmana, jer je njima u interesu da direktno prodaju klijentima, tako da su nama uglavnom zatvorena vrata za domaći turizam“ kaže Stanojević.

Biljana Stanojević / Foto: Privatna arhiva

Vlasnici turističkih agencija su u najvećem broju iskoristili pomoć države u vidu tri minimalca, kao i dodatnu pomoć od 60 odsto minimalne zarade za dva meseca, kažu potpisnici molbe, dodjući da to nije dovoljno za njihov opstanak.

Blagana Jaglić, vlasnica agencije „Apollo tours“, za Nova.rs pojašnjava da je iskoristila obe pomoći države, ali da bez redovnih prihoda, agencija ne može da opstane.

„Ja sam zahvalna na pomoći koju smo dobili, ali ja kao poslodavac imam odgovornost i obavezu prema svoja četiri radnika. Mi nemamo nikakav promet, tako da je egzistencija njihovih porodica ugrožena. „, kaže Jaglić, dodajući da je za pokrivanje režijskih troškova i održavanje tekuće likvidnosti koristila ličnu ušteđevinu.

„Država nam je ponudila kredite iz Fonda za razvoj i ja sam kao i većina kolega iz Kragujevca još krajem aprila i početkom maja konkurisala za ta sredstva, ali do danas niko od nas nije dobio odgovor. Mi ne tražimo bespovratna sredstva, već kredit za likvidnost da možemo da zadržimo svoje radnike“, objašnjava Jaglić.

„10 minuta za spas turizma“

Zaposleni u turističkom sektoru su 25. avgusta u nekoliko gradova Srbije održali protest pod nazivom „10 minuta za spas turizma“ sa kog su apelovali na državu da ih „spasi od krize“.

Konkretna rešenja nisu dobili, već samo obraćanje ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, koji je rekao da „postoji želja da se dodatno pomogne sektoru turističkih agencija, ali tek pošto se na kraju sezone vidi kolike su mogućnosti države i kolike su realne štete koje taj segment turizma ima“.

Naša sagovornica Biljana Stanojević, vlasnica agencije „Atos plus“ smatra da sezone nije ni bilo, te da ne može ni da se podvlači crta.

„Moje je mišljenje da država čeka da dođe oktobar i da počnu masovna otpuštanja u agencijama. Kada smo uzeli po tri minimalca za svoje zaposlene, mi smo se obavezali da još dva meseca posle toga zadržimo radnike, a to ističe upravo u oktobru. Niko od nas nije ostvarivao promet, tako da su otpuštanja neminovna, a verovatno i zatvaranje nekih agencija. Niko od nas i ne priča o sledećoj sezoni, a sudeći prema trenutnoj situaciji i ona će verovatno biti ugrožena“, navodi Stanojević.

Sa njom se slaže i Blagana Jaglić, koja dodaje da su za veliki broj otkazanih putovanja građanima ponuđeni zamenski vaučeri za sledeću godinu. Ona objašnjava da su novac od uplaćenih putovanja već prebacili hotelima, tako da naredne sezone neće biti „živog“ novca u opticaju, već će putovanja biti pokrivena vaučerima.

U Gradskoj upravi našem portalu je potvrđeno da su primili molbu kragujevačkih turističkih agencija za isplatu jednokratne novčane pomoći. Član Gradskog veća za privredu Radomir Erić, izjavio je za Nova.rs da Grad ima razumevanja za probleme zaposlenih u ovoj grani turizma i da je povodom njihove molbe već zakazan sastanak sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, koji će biti održan u četvrtak 10. septembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar