Foto: Profimedia.rs

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da će način funkcionisanja države u vanrednom stanju biti podrobno definisani uredbom koju će doneti Vlada Srbije.

Na osnovu te uredbe, kako je rekao, neka prava građanima se ograničavaju u odnosu na redovno stanje.

„Ta prava koja se ograničavaju, ograničavaju se posebnim naredbama koje donosi Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Ministarstvo zdravlja“, precizirao je Selaković gostujući na RTS-u.

Tada se, kako je rekao, primenjuju posebne odredbe Krivičnog zakonika koji postoje za ovakve situacije.

On je podsetio da je vlada uputila preporuku ili apel najstarijih stanovnicima da ostanu u svojim kućama.

„Mi ćemo naredna dva-tri dana budno pratiti primenu apela i ako se ona ne bude poštovala, moraće da se donese posebna naredba kojom će biti definisana zabrana napuštanja stanova, kuća i okućnica“, rekao je Selaković.

Generalni sekretar predsednika Srbije je rekao  da će zbog vanrednog stanja koje je proglašeno zbog koronavirusa biti umanjen obim rada sudova u zemlji.

On je kazao da će sudovi na zahtev advokatskih komora obrađivati manji broj predmeta, osim onih koji su u hitnom postupku.

Selaković je najavio da će se u sudovima u kojima se pojavljuje najveći broj građana, poput prekršajnih sudova, biti uvedene posebne higijenske mere, pored najavljenog smanjenja radnog opterećenja.

„Stariji sugrađani koji ne podižu penzije sa bankomata u sledećim danima biti obavešteni o tome kako će dobijati svoj novac“, rekao je Selaković.

Generalni sekretar predsednika Srbije je rekao da vanredno stanje svakako može da bude okolnost koja će dovesti do odlaganja parlamentarnih i lokalnih izbora

„Ali, sada je u fokusu zaštita zdravlja i života građana, funkcionisanja zdravstvenog sistema“, rekao je Selaković.