Foto: Printscreen/Twitter/Centar za lokalnu samoupravu/@onlineCLS

Grupa građana "Bitka za Košutnjak" ocenila je danas da je Skupština grada Beograda prekršila obavezu da pre početka sednice na kojoj je odlučivala o planu izgradnje na Makiškom polju uruči odgovore na podnete zahteve i da su zato sve donete odluke nelegitimne, a zasedanje nelegalno.

„Time što je prekršen poslovnik 26. zasedanje Skupštine je nelegalno, a sve donete odluke su nelegitimne što ćemo zahtevati u daljoj zakonskoj proceduri u skladu sa Ustavom Srbije“, ocenila je u saopštenju Grupa građana „Bitka za Košutnjak“.

Prema navodima u saopštenju, „Bitka za Košutnjak“ nije protiv izgradnje naselja i metroa, već se protivi kršenju zakona i procedura kojima se omogućuje gradnja u blizini vodoizvorišta, kao i sporna trasa prve metro linije uz enormno velika finasijska zaduženja bez adekvatne stručne rasprave.

Ta organizacija navela je da je 29. decembra zahtevala da se poštuje zakon i poslovnik Skupštine Grada Beograda i na taj način da se prekine i odloži 26. sednica.

Pročitajte još:

„Naša grupa gradjana je ispunila sve što je bilo predviđeno poslovnikom (članovi 73 u 74) što znači da je predsednik Skupštine bio dužan da bez ikakve rasprave na samom početku konstatuje priložene činjenice (da nije prošlo minimum sedam dana) i da postupi u skladu sa našim zahtevom“, ocenjeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, upravo iz tih razloga „obaveza ‘Bitke za Košutnjak’ bila je da po svaku cenu dodje do službenika Skupštine čija je obaveza bila da uruče odgovor, a policija i druga N.N. lica“ onemogućili su ih da ostvare svoje zakonsko pravo.

„Da je po povredi poslovnika zasedanje prekinuto na narednom zasedanju je Skupština imala zakonsku obavezu da našoj grupi gradjana omogući obraćanje uz prisustvo stručnjaka nakon čega bi glasanje bilo obavezujuće. ‘Bitka za Košutnjak’ je i u ovom slučaju ispunila sve zakonske procedure“, istakli su iz te grupe.

Ocenjeno je da postoji dodatni argument da se narednih dana u zakonskoj proceduri pokrene pitanje zakonitosti svih odluka Skupštine Beograda donetih na spornoj sednici, jer se predsednik Skupštine pozivao na pogrešne članove poslovnika (član 2 – prisustvo javnosti).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare