Foto: N1/Milos Tesic/ATAImages/Ivan Dinić/Nova

Da je protiv profesora Slaviše Orlovića na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, 2014. godine podneta prijava od strane studentkinje zbog seksualnog uznemiravanja, potvrdio je za Nova.rs tadašnji dekan, profesor Ilija Vujačić. Uprkos teškim optužbama, Orlovića bi danas za novog dekana trebalo da izabere Savet FPN-a.

Nastavno-naučno veće nedavno je izglasalo Slavišu Orlovića za novog dekana Fakulteta političkih nauka, a tu odluku još treba da potvrdi Savet FPN, što će se verovatno i desiti na današnjoj sednici.

Nakon niza optužbi koje su studentkinje preko Ženske solidarnosti iznosile u javnost, ali i i pisanja medija, konačno se oglasio aktuelni dekan Fakulteta Dragan Simić.

On u pismu upućenom Savetu FPN tvrdi da u arhivu fakulteta nema odluka protiv Orlovića u vezi sa seksualnim uznemiravanjem.

Dragan Simić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

On je, međutim, dopisu istakao i da je tek 2021. godine usvojen Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na FPN, kojim se, kako je naveo, na najbolji način oslikava suštinska posvećenost Fakulteta o zabrani diskriminacije i bilo kakvog oblika zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.

Iako pre desetak godina nije doneta odluka o optužbama protiv Orlovića, kako nezvanično saznajemo, u arhivu FPN-a i danas postoji zavedena prijava studentkinje koja je prijavila tog profesora.

„Sećam se prijave“

Da je prijave bilo za Nova.rs potvrđuje i Ilija Vujačić, koji je u to vreme bio dekan FPN.

“Duže vreme nisam na fakultetu, ali pratim sva dešavanja. Imenovanje Orlovića za novog dekana ne želim da komentarišem, ali se sećam prijave za seksualno uznemiravanje, koju je protiv njega podnela jedna studentkinja pre 10 godina”, kaže Vujačić.

Foto: N1; Ilija Vujačić

Usled bure koja se podigla u javnosti i sporne prošlosti, ali i sadašnjosti, profesora Orlovića, kolege smatraju da čovek poput njega ne bi smeo da vodi ovu visokoobrazovnu ustanovu.

“Sećam se da je slučaj razrešen na neki način njegovom smenom. On od tada više nije bio prodekan za nastavu, a ja sam u to vreme bio predsednik Saveta. Sada je odluka o imenovanju Orlovića doneta praktično samo uz podršku, odnosno glasove grupe studenata, koji imaju pravo odlučivanja o predlozima za dekana, što je vrlo čudno i apsurdno. Mislim da takav čovek ne bi trebao da vodi FPN”, kaže za Nova.rs profesor Zoran Stoiljković.

Foto: Nova S

Jedna studentkinja koja tvrdi da ih je Orlović seksualno uznemiravao, navela je da se obratila upravo profesoru Stojiljkoviću.

„Ne sećam se da mi je studentkinja prišla i požalila se, to je bilo davno“, kaže Stojiljković.

Iako odlazeći dekan Simić tvrdi da odluka protiv Orlovića ne postoji, optužbe za seksualno uznemiravanje, od strane njegovih bivših i sadašnjih studentkinja, ređaju se iz dana u dan, od kako je izbor za novog čelnog čoveka FPN-a “pao na njega”.

Ostavka predsednika Saveta

Nakon prijave o kojoj bruji FPN, ali i naknadnih optužbi studentkinja, usledila je i ostavka profesora Dušana Vučićevića, na funkciju predsednika Saveta FPN.

Dušan Vučićević Foto: Ivan Dinić/Nova

Vučićević je za Nova.rs potvrdio da je podneo ostavku i naveo da je to učinio iz ličnih razloga.

Naime, kako saznajemo, još neki profesori koji su članovi Saveta razmišljaju da podnesu ostavke. Kako navodi izvor našeg portala, ukoliko svi profesori izađu iz Saveta, sednica se danas neće održati, što znači da imenovanja novog dekana neće ni biti.

Foto: N1

“Sigurno je da će biti još ostavki. Postoji realna mogućnost da svi profesori izađu iz Saveta jer je imenovanje Orlovića ozbiljno podelilo kolege. Sad se dogovaramo kako ćemo to da izvedemo i šta je najbolja varijanta. Ako svi podnesemo ostavke, a ostanu samo studenti sa predstavnicima Vlade, neće biti nikoga da predsedava sednicom. Pitanje je može li da se održi sednica ukoliko niko od profesora ne bude predsedavajući. U slučaju da ne bude nikoga, neće biti ni imenovanja novog dekana“, kaže za Nova.rs jedan od članova Saveta FPN, koji je zamolio da ostane anoniman.

Pročitajte još:

Do objavljivanja ovog teksta, ostavke nisu podnete, što ne znači da neće biti, jer rok je do samog početka sednice.

Protest ispred FPN-a

Zbog najave Saveta FPN, koji bi sutra trebalo da izabere Slavišu Orlovića za novog dekana, u 11.30 ispred Fakulteta političkih nauka biće održan protest pod nazivom „Nećemo seksualnog nasilnika za dekana“. Na protest poziva organizacija Ženska solidarnost, koja danima unazad prenosi ispovesti studentkinja, koje tvrde da ih je Orlović seksualno uznemiravao.

“Zašto protestujemo? Slavišu Orlovića je 2014. godine studentkinja optužila za seksualno nasilje. On je tada bio na poziciji prodekana sa koje je kasnije smenjen. Svedočanstva bivših i sadašnjih studentkinja o nasilju nam govore da je Orlović poznat upravi našeg fakulteta kao serijski nasilnik”, navodi se u pozivu.

Podsećamo, Orlović već dve decenije radi kao profesor na FPN. U centru pažnje našao se 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

Profesor FPN Slaviša Orlović gost Dnevnika Foto:Nova

Orlović je u to vreme smenjen, ali to navodno nije bilo navedeno kao formalni razlog. On je za Politiku rekao da je s mesta prodekana razrešen „zbog nepostojanja komunikacije s dekanom“ i naveo da nikad protiv njega nije podneta krivična prijava za seksualno uznemiravanje, kao i da nijedan državni organ nije konstatovao nikakvo uznemiravanje s njegove strane.

Među studentima je pak vladalo mišljenje da je Orlovićeva smena zapravo „kazna“ zbog prijave za seksualno uznemiravanje upravi Fakulteta.

***

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare