Posle brojnih optužbi zaposlenih, koji su se mesecima žalili na mobing, vređanje, maltretiranje, premeštaje, zabrane stručnog usavršavanja i slično nedopustivo ponašanje v.d. direktora Instituta za reumatologiju u Beogradu, prof. dr Gorana Radunovića, Vlada Republike Srbije je, na današnjoj vanrednoj sednici, donela odluku o njegovoj smeni sa rukovodećeg mesta, kako nezvanično saznaje Nova.rs.

“Smenjen je, nema više potrebe za štrajkom i za protestima”, rekli su nam zaposleni u ovom Institutu, koji od avgusta meseca protestuju ispred Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, tražeći samo jedno – smenu v.d. direktora, a zahtev im je danas konačno usvojen.

Protest zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Protestna šetnja, koja je danas u 15 i 30 bila zakazana od zgrade Vlade Srbije, ulicom Kneza Miloša do Andrićevog venca, otkazana je nakon saznanja o smeni direktora.

„Želimo da se zahvalimo ministarki zdravlja i predsednici Vlade na odluci o smeni v. d. direktora koji nam je zagorčao živote, onemogućio normalan rad i time ugrozio negu pacijenata“, kažu za Nova.rs zdravstveni radnici ovog Instituta.

Protest zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, nepravda, dvostruki aršini, degradiranje, maltretiranje, premeštaji, ponižavanja, obeležili su Radunovićevo upravljanje Institutom za reumatologiju, a poznato je i njegovo neprimereno ponašanje i odnos sa zaposlenima, koji se svodio na mobing, uvrede, premeštaje sa jednog na drugo radno mesto, zabrane odlazaka na kongrese i stručna usavršavanja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na našem portalu u poslednjih nekoliko meseci objavili smo seriju tekstova o zloupotrebama položaja od strane dr Radunovića, sa svedočenjima zdravstvenih radnika, koje je na poslu verbalno, ali i fizički napadao i onemogućavao im normalan rad i negu o obolelima. Objavili smo takođe i audio snimak, na kojem se jasno čuje, kako v. d. direktor vređa medicinsku sestru Jelenu Lazarević, nazivajući je kretenom.

Pročitajte još:

Nakon ujedinjenja i izlaska na proteste u poslednja tri meseca, kao i posle štrajka upozorenja, zaposleni su verovali su da će v.d. direktor sam podneti ostavku i povući se, ali kako se to nije dogodilo, ministarka zdravlja Danica Grujičić podnela je dokumentaciju za njegovu smenu 18. septembra, a Vlada ga je smenila danas.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Želimo da skinemo ljagu sa našeg Instituta koji vodi bahati bračni par. Poručujemo da nećemo da slušamo besmislene naredbe, da radimo pod stalnom pretnjom otkaza, da trpimo premeštaje, hoćemo normalno da radimo, da sačuvamo našu ustanovu i da taj čovek ode!“, naglasila je nedavno u svom govoru pred okupljenima na protestu, dr Olivera Stanković, predsednica OO SLFS Instituta za reumatologiju Beograd.

Olivera Stanković, Protest zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom leta i jeseni, situacija na Institutu se, prema rečima zaposlenih i pacijenata, dodatno pogoršavala.

“Određeni broj kolega je napustio Institut, sada, između nas koji smo ostali, raspoređujemo pacijente. Otišli su nam iskusni lekari i sestre, koji su bili srednjeg životnog doba, odnosno staža, oni koji su mogli najviše da pomognu obolelima i da još dugo prenose svoje znanje mlađim generacijama. Trudimo se da pacijenti ne trpe zbog nedostatka kadra, ni hospitalizovani, ni oni koji dolaze na ambulante preglede, međutim oni osećaju negativnu atmosferu i žale se zbog toga gotovo svakodnevno, a sve je posledica nedopustivog i neprimerenog odnosa direktora prema zaposlenima”, ispričao je nedavno za Nova.rs doc. dr Predrag Ostojić, specijalista reumatologije i potpisnik peticije za razrešenje direktora ove ustanove, koju je potpisalo 165 zaposlenih, odnosno većina.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naime, optužbe za zloupotrebu službenog položaja, nepotizam, mobing, nipodaštavanje, brojne žalbe i zahtevi za njegovu smenu od strane zaposlenih, nisu mnogo uticali na promenu ponašanja doktora Radunovića, koji je krajem jula ove godine sazvao je konferenciju za medije, na kojoj je, između ostalog izjavio, da ne smatra da je nešto pogrešno uradio i da ne vidi razlog da ga predsednica Vlade razreši dužnosti.

Prof dr Goran Radunović dr Goran Radunović

Uzimajući u obzir činjenice i sve teže optužbe na račun v.d. direktora, Vlada Republike Srbije uvidela je brojne greške rukovodećeg kadra Instituta za reumatologiju i danas uvažila žalbe zdravstvenih radnika, koji više od dve godine rade u teškim uslovima, čekajući novo rukovodstvo.

***

BONUS VIDEO: Razgovor direktora Instituta za reumatologiju prof. dr Gorana Radunovića sa medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare