Kompanija "RioTinto", čiji je projekat iskopavanja litijuma nakon velikih protesta stopiran, masovno otpušta zaposlene, saznaje Nova.rs. Prema našim informacijama, bez posla je ostalo čak 80 odsto ljudi, a sa otpuštanjima se počelo u oktobru.

Prošlo je skoro dve godine otkako je Vlada Srbije obustavila projekat “Jadar”, a pod pritiskom desetina hiljada ljudi koji su izašli na ulice širom zemlje. Zbog toga je “Rio Tinto” tužio državu pred Upravnim sudom, a u svojim saopštenjima ponavljao da ne odustaje od projekta.

Međutim, očito je da stvari idu u suprotnom smeru. Prema informacijama Nova.rs ta kompanija je otpustila oko 80 odsto radnika, ali tu nije kraj. Kako navodi naš izvor, drugi krug otpuštanja najavljen je za decembar ove godine.

“Iz ‘Rio Save’, predstavnišvu ‘Rio Tinta’ u Srbiji, otpušteno je oko 70 radnika u proteklom periodu. U firmi bi trebalo da ostane samo dvadesetak ljudi, sve dok se ne obavi papirološka procedura, a firma ugasi. Samim tim, to znači da je gotovo izvesno da oni odustaju od projekta ‘Jadar’”, kaže sagovornik Nova.rs (ime poznato redakciji).

Foto: Nova

Da Rio Tinto otpušta zaposlene i sve one koji su bili angažovani posredno na projektu Jadarit, potvrđuju i svedočenja meštana Gornjih Nedeljica. Prema njihovim informacijama, iz ispostave firme „Rio Sava“ u njihovom mestu, otpušteno je 13 zaposlenih.

“Primećujemo i manje džipova ‘Rio Tinta’. Ranije smo ih viđali i po pet tokom dana, sada jedva vidimo jedno vozilo. Čuli smo i da ovde u firmi sada borave samo čistačice i čuvari“, navodi jedan od meštana.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naši sagovornici navode i da su iz „Rio Save“ na promotivnom skupu, održnom u okolini Loznice, pred građanima potvrdili da su otpustili određeni broj radnika.

Za njih je kako kažu, najlepša vest na svetu, da se kompanija u potpunosti povukla, a da je ovo dobar signal u tom smeru.

“Nova” je pitala kompaniju “Rio Tinto” koliko je zaposlenih otpušteno i koji je razlog za to, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Ogromna imovina u Srbiji

Ta firma inače ima i ogromnu imovinu u Srbiji. Podaci do kojih je ranije došla Nova.rs pokazali su da je “Rio Sava” vlasnik čak 534 nepokretnosti, od čega je ukupno 89 kuća, a ostatak su parcele, odnosno građevinsko ili poljoprivredno zemljište. Sve one se nalaze na teritoriji Loznice, u mestima Gornje Nedeljice i Slatina.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je Nova.rs ranije pisala, “Rio Tinto” je u avgustu prošle godine (kad je projekat već bio obustavljen) kupio zemljište u dolini Jadra, a kako nam je tada rečeno, reč je o parcelama u zoni 1B oko rudnika.

Projekat “Jadar”, koji je predviđao izgradnju rudnika litijuma i bora u Jadru kod Loznice, ukinut je zvanično u januaru prošle godine, kada je doneta Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za taj projekat. To je učinjeno nekoliko meseci pre izbora, a nakon masovnih protesta građana. Brnabić je tada rekla da su poništeni svi upravni akti vezani za “Rio Tinto”, odnosno “Rio Sava”, sve dozvole, rešenja…, a da ugovore nikad nismo imali.

Predsednik tugovao zbog kraja projekta 

Iako je kompanija “Rio Tinto”, nakon donošenja Uredbe, saopštila prihvataju odluku Vlade, kasnije je podnela tužbu Upravnom sudu. Do danas nije saopšteno da je taj postupak okončan.

Foto:filip Krainčanić/Nova.rs; N1; Tanjug/Jadranka Ilić

To je dovelo do toga da je Vlada Srbije obustavila projekat Jadar, odnosno planski dokument koji je predviđao eksploataciju jednog od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Među onima koji su najviše „tugovali“ zbog te odluke, bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je više puta ponovio da je to greška, uz viziju da bi kraj Srbije u kom bi se projekat realizovao – procvetao.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare