Predstavnici Saveza ekoloških ogranizacija Srbije SEOS koji protestuju zbor organizovanja panela o rudnim i mineralnim resursima Srbije na kojem učestvuju strane kompanije upali su u hotel Metropol, gde se on i održava.

Okupljeni sprečavaju da se skup nastavi i skandiraju „Rio Tinto marš iz Srbije“. Među prisutnima je i profesor Ratko Ristić, koji je kandidat za gradonačelnika Beograda na listi pokreta Dveri i Zavetnika.

On se obratio prisutnima ističučići da je današnji događaj paradigma stanja u našoj zemlji.

„Na KiM imamo izdaju, a ostatak Srbije namenjen je za prodaju. Ovo nije naučni skup nego interesna grupe koju čine ministri i vlada. Menjaju zakone ove zemlje i prave bolje uslove za strane multinacionalne rudarske kompanije. Tu su i ambasadori Kanade, Australije, Finske i Švedske. Pitam se šta imaju sa srpskim mineralnim resursima, kad su daleko bogatiji mineralnim resursima od nas“, rekao je on.

Ispred Hotela Metropol gde je predviđeno održavanje panela prethodno su predstavnici Saveza ekoloških ogranizacija Srbije održali konferenciju za novinare na kojoj je govorio Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica, koji je istakao da su se okupili kako bi iskazali neslaganje sa ovakvim skupovima.

„Ovakve skupove organizuje naša vlast sa stranim ambasadorima i multinacionalnim kompanijama dok nas građane ignorišu. Isti slučaj je i sa naučnom zajednicom koja godinama ukazuje na štetnost projekta koji su u planu kao i oni koji već decenijama truju razne krajeve Srbije. Mi nemamo nikakve informacije osim onih koje čujemo u promotivnim spotovima kompanija u medijima i na promotivnim skupovima. Kompanije sa katastrofalnom reputacijom koje vršljaju po Srbiji kao da je to nečija privatna imovina dok naša vlast ide po svetu i potpisuje sve i svašta, a o tome ne izveštava domaću javnost“, rekao je on.

Poručio je da se posledice prljavih kineskih tehnologija vide i u studiji Batuta koja, kako je naveo, kaže da je broj obolelih od raka u Boru i Majdanpeku za samo tri godine poslovanja Zi Đina porastao za 20 procenata.

„Mi smo za strane kompanije i ovu vlast samo resurs ili broj, a neki od nas i prepreka koju neće moći da preskoče ili uklone na putu ostvarivanju njihovih planova“, istakao je on.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: U Gornjim Nedeljicama drugi Sabor SEOS: Kako sačuvati prirodne resurse?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare