Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Promo

Administrativna komisija Vlade Srbije poništila je rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o određivanje obima i sadržava studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar". Ministarstvo je obustavilo postupak koji je vodilo po zahtevu Preduzeća za geološka istraživanja Rio Sava Exploration, objavljeno je na sajtu te institucije.

Vlada je 20. januara ukinula Uredu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Time je određeno da nadležni organi treba da bez odlaganja stave van snage sve pojedinačne akte koje su doneli u vezi sa ovim projektom.

Ministarstvo građevinarstva je istog dana ukinulo važenje lokacijskih uslova, navodi se u rešenju Administrativne komisije.

Projekat podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora „Jadar“ trebalo je da se nalazi na katastarskim parcelama opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šturice na teritoriji grada Loznice i opštine Krupanj, prenosi Nova ekonomija.

Na rešenje koje je ukinuto žalila se i grupa udruženja i inicijativa, „Regularoni insititut za obnovljivu energiju i životnu sredinu“ (RERI), „Inicijativa za Požegu“, „Udruženje Kreni-Promeni“, „Ne damo Jadar“, „Podrinjski antikorupcijski tim“ i „Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini“.

Ukidanje pravnih osnova za projekat „Jadar“, kao i neusvajanje Zakona o rudarstvu, usledilo je nakon masovnih ekoloških protesta u Srbiji.

Ipak, aktivisti i dalje ukazuju da je ukidanje projekta „Jadar“ samo trenutni i lokalni nivo i traže moratorijum na litijumska istraživanja i eksploataciju na području cele Srbije i izmee Zakona o rudarstvu, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Kompanija Rio Tinto je u svom finansijskom izveštaju za 2021. godinu navela da je razočarana odlukom Vlade Srbije da ukine prostorni plan za projekat Jadar i da traži ukidanje potrebnih dozvola. Naznačili su i da istražuju pravni osnov za donošenje te odluke i „posledice za (njihove) aktivnosti i građane Srbije“.

U izveštaju piše da je Rio Tinto u julu prošle godine opredelio 2,4 milijarde dolara za dobijanje potrebnih odobrenja, dozvola i licenci za iskopavanje litijuma u Srbiji.

Bonus video – Biljana Stojković: Prevareni smo, stižu mašine u Jadar

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar