Za fabriku litijumskih auto-baterija koju će u Ćupriji otvoriti slovački InoBat, država Srbija daće čak 419 miliona evra subvencija. Kompanija koja se sama pohvalila ovim „poklonom“, ista je ona u koju je investirao Rio Tinto čiji je projekat Jadar Srbija navodno obustavila. Da se nije odustalo od iskopavanja litijuma i da je Rio Tinto i dalje tu objavljeno je mnogo dokaza, a otvaranje fabrike litijumskih baterija, u kojoj udeo ima rio Tinto, samo je još jedan u nizu.

“InoBat Auto”, prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je svoje predstavništvo otvorila u julu 2021. godine. Nešto više od dve godine kasnije, njihov projekat Lav dobija paket subvencija od države – i to čak 419 miliona evra. Fabrika će raditi na sklapanju sredstava za skladištenje električne energije ili, drugim rečima, litijumskim baterijama za električna vozila.

Posle Jadra nek se spremi Ćuprija

Za svoju gigafabriku, kako ovaj projekat naziva kompanija, odabrali su Ćupriju, a Memorandum o razumevanju potpisan je i sa Ministarstvom finansija i sa gradskim vlastima. Prema njihovim planovima fabrika bi trebalo da bude otvorena 2025. godine.

InoBat je inače svega nekoliko meseci pre nego što je otvoreno predstavništvo u Srbiji, dobio novac i od Rio Tinta. Potpisali su Memorandum o saradnji oko uspostavljanja zajedničkog cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji, što u praksi znači da je Rio Tinto uložio novac. Na taj način dobili su vlasnički udeo u InoBatu.

Foto: Shutterstock/NamLong Nguyen

Rio Tinto ima vlasništvo u InoBatu

Što se ostalih vlasnika tiče, tu je nekoliko kompanija koje su uložile novac u ovaj slovački startap. Jedan od njih je ČEZ grupacija, koju čini 96 kompanija, pretežno čeških, čije su delatnosti proizvodnja i distribucija struje i gasa. Tu su još i kompanije iz Indije, Engleske, Amerike i tako dalje. A kako su nedavno objavili mediji udeo u vlasništvu imaju i kineske kompanije.

„Rio Tinto ostaje jer ima podršku države“

Dolazak InoBata u Srbiju i ogromne državne subvencije, prema rečima advokatice i poslanice stranke Zajedno Danijele Nestorović znače samo jedno – možda je projekat Jadar zvanično obustavljen, ali Rio Tinto apsolunto ne odustaje od posla u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

“Rekla sam to i kada je premijerka Ana Brnabić prvi put ‘otkazala’ Jadar – to je bila samo kamuflaža pred izbore jer je pritisak građana bio veliki”, kaže Nestorović.

Kako ističe, Rio Tinto ne odlazi, jer ima podršku države.

Ona kaže i da je finansiranje stranih kompanija suludo jer domaći privrednici teško posluju, ali da je još veći problem što se InoBatu daje skoro pola milijarde evra, što je iznos koji nije dobila nijedna firma koja je došla u Srbiju.

Nestorović kaže da javnost mora da zna zbog čega se toliki novac daje, ali ni Ministarstvo finansija, ni Vlada, nisu odgovorili na pitanja “Nove”.

Koalicija Moramo
Danijela Nestorović Ekološki ustanak Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Projekat Jadar je zvanično obustavljen nakon masovnih protesta širom Srbije. Ono što je činjenica, a za šta postoje brojni dokazi o kojima je pisala i Nova, jeste da se na terenu stvari odvijaju kao da je stanje redovno. Pored toga što fabriku litijumskih baterija otvara startap u koji je Rio Tinto uložio, pre samo dve nedelje u selu Nedeljice počelo je rušenje kuća koje je kupila ova kompanija. A desetak dana pre toga, Rio Tinto objavio je oglas za posao u kojem traži računovodstvenog i poreskog supervizora.

Stranim investitorima uvek idu milioni

Već je ustaljena praksa da stranim inestiorima Srbija daje milionske subvencije. Nedavno je jedan takav projekat, mesna industrija Mitros, koja je od države dobila 5,8 miliona evra subvencija, propao, jer se kompanija povukla iz Srbije.

BONUS VIDEO Za vlast litijum ponovo tema, za meštane Jadra na iskopavanje stavljena tačka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare