Foto: Nova.rs

Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević već nedeljama šalje upozoravajuće apele i ukazuje na alarmantnu epidemiološku situaciju. Direktno iz crvene zone ona se bori sa prenategnutim bolničkim kapacitetima. Nova.rs uporno pokušava da od nadležnog Ministarstva zdravlja dobije dozvolu za razgovor sa doktorkom Adžić i i za posetu toj ustanovi, naši mejlovi, pozivi i poruke ostaju bez ikakvog odgora nadležnih.

Doktorka Adžić se, očigledno uz dozvolu nadležnog Ministarstva, pojavljivalala na nekim drugim medijima, poput televizije Pink, Prve televizije, davala je izjave za „Večernje novosti“ i Radio-televizuju Srbije, ali joj to nije omugućeno i za naš portal.

Više puta smo se mejlovima obraćali službama zaduženim za medije u Ministarstvu zdravlja, zvali smo i slali poruke nadležnima u kabinetu ministra Zlatibora Lončara i nismo dobili ama baš nikakav odgovor.

U međuvremenu iz dana u dan svedočimo o rastu broja zaraženih u Srbiji, juče je cifra ponovo premašila 5.000, imamo i više od 30 preminulih u jednom danu. To ipak nije dovoljno da se svim medijima omogući da u javnom interesu dobiju podatke iz jedne od najvažnijih ustanova u kovid sistemu našeg zdravstva.

Apeli doktorke Adžić
Tatjana Adžić Vukičević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nema više šale. Ovo mora najozbiljnije da se shvati. Ja se izvinjavam privrednicima, ali šta će ikome privreda ako imamo mrtve i bolesne na sve strane. Nek bude zabrana kretanja od 19 časova do 5 ujutru, kakvo crno zatvaranje radnji vikendom? To je glupost, to je samo kupovina vremena koje nemamo”, rekla je dr Adžić Vukičević gostujući pre nekoliko dana, (14. marta) na TV Prva.

Upozorila je da se mesta u Batajnici popunjavaju munjevitom brzinom.

“Morala sam da otvorim još 11 poluintezivnih nega, a računajte da svaka ima između 33 i 43 kreveta. Dakle, još 400 kreveta sam pustila u rad. Situacija u bolnici je toliko napeta, zastrašujuća, da ja drugu reč nemam”, rekla je doktorka. Istakla je da u bolnici radi 220 lekara i više od 500 medicinskih sestara, ali da jedva sve postižu.

„Mi ćemo da damo sve od sebe, ali ne mogu preko nemogućeg da idem. Šta mogu, da stavim krevete na onu poljanu, kad kreveta više nema“, očajna je lekarka.

Još sredinom februara ona je upozorila na sve što nas čeka nakon zimovanaj i praznika. „Veoma strahujem zbog toga šta nas čeka narednih 10 do 12 dana, kada se svi vrate sa odmora i plašim se da će nas zadesiti veliki porast broja obolelih“, rekla je direktorka Kovid bolnice u Batajnici, najveće ustanove tog tipa u regionu.

U zasada poslednjoj izjavi za naš portal doktorka Adžić je, 17. februara, ukazala na posledice koje ostavlja koronavirus. I tada je upozorila:

„Kod korone nas je uglavnom zabrinjavalo stanje pluća – teške upale, otežano disanje. Ipak, pojavljuju se i druge komplikacije s teškim posledicama, poput amputacije. Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević objašnjava da korona ima veliki trombogeni potencijal, a tromboze dovode do amputacija“.

„Te tromboze su najčešće do sada bile viđene u sklopu infarkta i embolije pluća. Međutim, sada se dešavaju tromboze u velikim, takozvanim magistralnim krvnim sudovima nogu i ruku. Simptomi su – hladana ruka, hladna noga, gangrena i onda izumrlo tkivo mora da se operativno odstrani, što rezultira amputacijama. Jedno pet-šest slučajeva amputacije je bilo u mojoj batajničkoj bolnici. Bilo je amputacija i ruku i nogu i prstiju”, navodi doktorka Adžić Vukičević.

Reč je o pacijentima sa težom kliničkom slikom korone i uglavnom se radi o muškarcima.

“Neki su bili na respiratoru, neki nisu, ali svi su imali teže kliničke slike. Jedan od pacijenata kojem je izvršena amputacija je bio mlađi čovek, 1969. godište”, kaže doktorka Adžić. Posebno zabrinjava to što ovakva stanja teško mogu da se predvide i preveniraju.

„Sve to govori u prilog tome da je ovaj virus nedovoljno istražen, da mi o njemu jako malo znamo. Svi pacijenti kada dođu u takvu fazu bolesti, svi dobijaju antikoagulantnu terapiju (protiv zgrušavanja), svi su pokriveni terapijom. E, to je opasno što oni i pod terapijom dobijaju ovakve tromboze”, objašnjava doktorka Adžić Vukičević.

I tada je predvidela i upozorila. Rekla je da se pribojava perioda koji nas čeka za nekih deset dana, kada će se videti posledice praznika, zimovanja i skijanja.

„Toga se svi jako plašimo. Bojimo se da ne bude potrebno otvoriti i drugo krilo bolnice. To sa sobom povlači pitanje – ko će da radi, koji lekari i koje sestre?“, zabrinuta je bila doktorka Adžić. Nova.rs je proteklih meseci izveštavala o radu i funkcinisanju bolnice u Batajnici. Krajem januara imali smo priliku i da obiđemo ovu ustanovu, prođemo kroz crvenu zonu i svedočimo borbi celokupnog osoblja za ljudske živote. Nadamo se da će nam oni koji se pitaju ponovo dati priliku za to.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram