Foto:Nova S

U emisiji "Među nama" na temu prava radnika u vanrednom stanju govorila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

U vreme vanredne situacije  ne stopiraju se radna prava i  Zakon o radu mora da se poštuje, poručila je danas svim zaposlenima predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

“ U Srbiji je samo koronavirus novost, ali ne i nepoštovanje prava radnika“, rekla je ona, dodajući da se nalazimo u situaciji da se i u kriznom stanju krše radna prava i da se radnici sada najviše žale na veliki broj otkaza.

„Odmah sa prvim i drugim slučajem korone došlo je do masovnog otpuštanja zaposlenih, prvo su normalno stradali oni zaposleni sa  ugovorom  o privremenim i povremenim poslovima, zatim oni sa ugovorima na određeno vreme koji su uskoro isticali a koji se više nisu produžavali. Međutim, u ovoj vanrednoj situaciji nisu bili pošteđeni ni zaposelni na određeno vreme“, objasnila je Savićeva.

Na pitanje kako je moguće da poslodavci u ovoj situaciji daju otkaze, ona je objasnila da se radnicima jednostavno ne produžavaju ugovori, što je posledica forsiranja fleksibilnih oblika rada u prethodnom periodu, a kod ugovora na neodređeno vreme radnici su jednostavno proglašavani tehnološkim viškom zbog smanjenog obima posla.,

Ona je istakla da radnik po zakonu to mora da prihvati, ali da poslodavac ukoliko ga proglasi tehnološkim viškom mora i da ispuni obaveze koje iz toga proizilaze, a  to je isplata otpremnine koja radniku sleduje.

U ovom periodu dešavalo se i to da su posladavci slali radnike na neplaćeni odmor i tu je bilo zloupotreba, rekla je Savićeva i podsetila zaposlene da poslovavac nema pravo da ih pošalje na neplaćeni godišnji odmor ukoliko oni za to nisu dali pristanak.

Ima slučajeva i sporazumnog raskida radnog odnosa, rekla je ona i posavetovala radnike da ne potpisuju  takve ugovore.

„Ako to potpišete gubite niz prava, sva ona prava koja imate po osnovu prijave NSZ pa i pravo na otpremninu koje vam  garantuje Zakon o radu“, naglasila je predsednica ASNS.

Ona je dodala da  u tim  slučajevima svaki zaposleni obavezno  traži od poslodavca da taksativno navede razlog o raskidanju ugovora o radu i da to ima u pisanoj formi.

Sa završetkom pandemije, dodla je ona, sindikati će imati pune ruke posla jer svi oni poslodavci koji su u ovom trenutku davali otkaze a imali su mogućnosti da radnicima isplate mesec, dva  plate, ali su im odmah uručili otkaze moraju biti kažnjeni i posle ove situacije pozvani na odogovornost.

Govoreći o umanjenju plata na 65 odsto radnicima koji su zbog koronavirusa morali da odu u samoizolaciju  Savić je rekla da prema njenim informacijama to neće biti pravilo za sve zaposlene.

„Sve će to zavisiti  od poslodavaca, ima puno velikih kompanija čiji su radnici u samoizolaciji i dobijaju 100 odsto plate. Sve zavisi od poslodavca, njegovih ekonomskih mogućnosti a pre svega  njegove savesti“, istakla je Savićeva.

Kada je reć o najugroženijoj kategoriji zaposlenih, a to su trudnice i majke sa malom decom od kojih neki poslodavci traže da skrate trudničko odsustvo ili da se vrate ranije na posao, predsednica ASNS je rekla da u vanrednom stanju Zakon o radu i radno zakonodavstvo su i dalje na snazi i da se oni ne suspenzuju.

„Prema tome, poslodavac nema pravo da to traži od njih“, zaključila je Savićeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram