Savet roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu poslao je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem izražavaju zabrinutost "šokantnim informacijama" o namerama države, a koje u potpunoj suprotnosti sa dogovorom koji su sa njim postigli u maju 2023. godine.

U pismu Vučiću, u koje je N1 imao uvid, navodi se da su roditelji prinuđeni „da Vas obavestimo da su do nas poslednjih nekoliko dana stigle najblaže rečeno šokantne informacije koje nas navode na zaključak da je država odlučila da trajno odstrani više od polovine prostorija naše škole, odnosno kompletan deo škole u kojima se odvija nastava starijih razreda, a što je u potpunoj suprotnosti sa našim dogovorom koji smo postigli na sastanku u Predsedništvu 31. maja 2023. godine.

U pismu zabrinuti roditelji navode i to da vlada veliko uznemirnje među roditeljma koje je izazvalo je uklanjanje table sa nazivom škole na ulazu iz Kralja Milutina bez konsultacija sa Savetom roditelja, pa čak i bez bilo kakvog obaveštenja,

Foto: Printscreen Nova/Video

„Čuli smo i da se sprema promena adrese sedišta škole, zaziđivanje svih konekcija izmenu tzv. male i velike škole, zaziđivanje velikog dvorišta i sportskih terena, izmeštanje administrativnog dela škole, zbornica, itd. Sumnjamo da se na ovaj način priprema teren da više od polovine školske zgrade bude trajno oduzetoj našoj deci, kao i dvorište koje koriste deca od 5. do 8. razreda i sportski teren koji koriste svi učenici škole. Još jednom podsećamo da je ovo sve u suprotnosti i sa našim dogovorom i sa dopisom koji smo kao Savet roditelja dobili od ministarke Maje Popović početkom jula“, piše u pismu Saveta roditelja.

U pismu se dalje navodi da su roditelji potpuno saglasni da se u delu škole u kojem se desio zločin uspostavi Memorijalni centar ali u skladu sa dogovorom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„O tome smo i sa Vama razgovarali i dogovorili na sastanku krajem maja. S tim da smo dogovorili da se centar ograniči na kabinet za istoriju i eventualno deo hodnika tj. ulaznog hola. Potpuno nam je neprihvatljivo da više od polovinee školskog prostora bude odstranjeno i pripojeno tom centru. Poslednje odluke pojedinih predstavnika Vlade Republike Srbije na inicijativu jednog broja roditelja ubijene dece ukazuju upravo da se krši naš dogovor sa Vama kao i druga obećanja i uveravanja od strane Vlade, da će škola biti očuvana u postojećem obliku u celosti uz Memorijalni centar. Ukoliko dođe do ovakvog razvoja događaja, ističemo da je ovakvo rešenje neprihvatljivo za roditelje 1.100 učenika koja će od septembra nastaviti školovanje u našoj školi“.

PROČITAJTE JOŠ

Roditelji su napisali Vučići i da uprkos obećanjima da će početak rekonstrukcije škole sa strane ulice Kralja Milutina krenuti u septembru ove godine i za šta „ste i nama i javnosti saopštili da su izdvojena značajna novčana sredstva, nije ni blizu početka, niti smo po tom pitanju i pored mnogih usmenih obećanja, dobili bilo kakav pisani predlog niti rešenje iako smo više puta tražili“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Na raspored po učionicama u tzv. maloj školi od 1. septembra 2023. godine smo pristali kao na privremeno rešenje dok se u dve faze dešava rehonstrukcija, prvo od 1. septembra tzv. velike škole, odnosno, dela školske zgrade iz Kralja Milutina, a zatim od 1. septembra 2024. godine dela školske zgrade iz Svetozara Markovića. Podsećamo Vas da su svi stručnjaci koji su od strane državnih organa poslati nakon zločina u školu, a posebno psihijatri i psiholozi koje je Ministarstvo zdravlja angažovalo i nesebično nam stavilo na raspolaganje, od početka savetovali da deca treba da se vrate u postojeći ali osveženi prostor, njima poznati ambijent, da jedino tako zajedno sa svojim drugarima i nastavnicima mogu da se izbore sa doživljenim traumama. Istog su stava bili i norveški stručnjaci, koji su pohvalili način na koji se borimo sa nikad viđenom tragedijom u Srbiji ali i u svetu“, navodi se u pismu Vučiću.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Savet roditelja Ribnikara u pismu traži i hitan sastanak sa Vučićem i navode da „svakodnevno trpimo pritiske od strane medija da se izjasnimo o podršci države, odnosno da li država bilo šta radi za decu i školu i da odbijamo da govorimo na tu temu i još uvek se ne obraćamo javnosti jer i dalje verujemo da možemo u dijalogu sa odgovornim državnim organima da sprovedemo postignute dogovore koji su više puta potvrЇjeni“, navodi se u pismu predsedniku u koje je N1 imao uvid.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare