Foto: Promo

U cilju boljeg upravljanja migracijama u Srbiji neophodna je saradnja svih ključnih nacionalnih i međunarodnih aktera, zaključak je prvog koordinacionog sastanka donatora u oblasti migracija u organizaciji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Švajcarske, predstavljene kroz agenciju za razvoj i saradnju - SDC.

Sastanak je održan pod okriljem zajedničke inicijative koju su GIZ i SDC potpisali u martu 2022. godine.

“Migracije su kompleksan međusektorski fenomen. Potrebe različitih kategorija migranata nije moguće adresirati na identičan način i zato je koordinisan pristup neophodan”, navela je na početku sastanka direktorka kancelarije GIZ u Srbiji, Danijela Funke.

Foto: Promo

Ona je podsetila okupljene da globalni programi Migracije i dijaspora (PMD) i Migracije za razvoj (PME) koji se sprovode u okviru Nemačke razvojne saradnje, pružaju podršku partnerskim strukturama u Srbiji da iskoriste pozitivne efekte regularnih migracija i unaprede održivu reintegraciju povratnika.

Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji, Rihard Koli, podsetio je da je Švajcarska jedna od četiri najveća bilateralna donatora u Srbiji, i da je u poslednjih trideset godina uložila 400 miliona evra državne pomoći.

“Udružili smo napore kako bismo napravili razliku u sistemu upravljanja migracijama u Srbiji. Ideja GIZ i SDC je da se na susretima poput današnjeg podstakne sinergija, i maksimizira pozitivan uticaj”, naveo je Koli.

Foto: Promo

Sastanku su pored predstavnika SDC i GIZ prisustvovali i predstavnici ambasade Švedske, kao i delegacije Evropske unije, Međunarodne organizacije za migracije, UNDP, UNHCR, OEBS, DRC, Svetske zdravstvene organizacije, ICMPD i Tačke povratka.

Predstavnici organizacija razmenili su informacije o aktuelnim projektima, ciljevima i budućim planovima, diskutovali o modalitetima saradnje radi koordinisanog pristupa i što efikasnije podrške institucijama u Srbiji. Takođe, na inicijativu GIZ i SDC, dogovoreno je uspostavljanje redovne razmene u okviru zajednice svih donatora iz oblasti migracija.

Foto: Promo

Zajednička inicijativa GIZ i SDC potpisana je kako bi se intenziviralo komplementarno pružanje podrške partnerima za kreiranje i sprovođenje politika na nacionalnom i na lokalnom nivou, ali i za sprovođenje mera i usluga namenjenih kako migrantima tako i jačanju kapaciteta nadležnih institucija u Srbiji.

Preko programa Migracionog partnerstva koji sprovodi IOM u saradnji sa nacionalnim institucijama, kao i programa Migracije u funkciji održivog razvoja koji sprovode UNDP i IOM.

Bonus video: Migranti na granici Srbije i Mađarske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar