Podeli
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za Nova.rs, da će biti novčanih nagrada za prosvetne radnike, ali da nije određen tačan iznos, kako tvrdi jedna profesorka u svojoj objavi na Tviteru.

U svojoj objavi na ovoj društvenoj mreži, profesorka je navela da će ministarstvo prosvete plaćati 1.000 dinara za svaki snimljeni čas za onlajn nastavu na RTS-u.

Za druge korisnike Tvitera to predstavlja omaložavanje prosvetnih radnika, jer su oni ovog leta radili bez nadoknade, svesno i sa puno entuzijazma.

Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević, negirao je ove tvrdnje, rekavši da će novčanih nagrada za prosvetne radnike biti, ali da nije određen tačan iznos.

“Dosadašnje snimanje je bilo volontersko, a ja sam se potrudio da obezbedimo nekakve nagrade za te ljude. To ću raditi i ubuduće, prema raspoloživim sredstvima. Niko nije ni tražio ni očekivao, ali mislim da ne smeta i novčana nagrada”, objašnjava ministar za naš portal i dodaje da su jednu koleginicu zaposlili i u ministarstvu.

Šarčević za Novu.rs naglašava i da je važnije od svega to što je ministarstvo za više desetina kolega obezbedilo konkurs za stalni posao.

“Kada se uvedu platni razredi, ti ljudi će imati viša zvanja, što povlači i ugled i veću platu”, zaključio je ministar.

Podsetimo, u nedavnom intervjuu za Nova.rs, ministar Šarčević je naveo da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele da li će u narednoj školskoj godini njihova deca pratiti nastavu u školi uživo ili od kuće onlajn.

Ministarstvo prosvete je za početak nove školske godine u uslovima epidemije koronavirusa pripremljeno “nekoliko modela realizacije nastave” i da je prosveta spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji.

S druge strane, anketa koju je nedavno sprovela Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokazala je da, u 800 škola u kojima imaju svoje predstavnike, oko 10 odsto đaka tokom vanrednog stanja nije imalo uslove za praćenje onlajn nastave.

Komentari

Vaš komentar