Mladen Šarčević
Mladen Šarčevič, Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da diplome stečene u Srbiji nisu pod znakom pitanja u inostranstvu, niti je tamo na bilo koji način ugroženo njihovo priznavanje prilikom nastavka školovanja ili zapošljavanja.

Šarčević je za izdanje beogradskog lista „Blic“ za petak rekao da će u aprilu biti potpisan sporazum Srbije s Kinom o direktnom priznavanju diploma za srednje škole i fakultete.

„To govori da su diplome iz Srbije stabilne i validne“, kazao je ministar.

Šarčević je naveo da Evropska asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) reguliše da li se kvalitetno akredituju visokoškolske ustanove, a ne diplome.

„To su dva odvojena koloseka. Odluka nema nikakve posledice po diplome niti, šire posmatrano, utiče na kvalitet našeg visokoškolskog obrazovanja, niti znači da je kvalitet opao“, kazao je Šarčević.

On je dodao da niko od ranijih ministara prosvete, koji se oglašavaju, nije pokrenuo ključna pitanja u vezi sa obrazovnim sistemom Srbije.

„Nisu ništa pipnuli, ali eto sada se i oni oglašavaju. Evropska asocijacija ENQA je bivšu Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) stavila iz punopravnog članstva u članstvo pod nadgledanjem, jer to telo nije bilo nezavisno“, naveo je Šarčević.

On je kazao da je osnovano Nacionalno telo za akreditaciju (NAT) i da je to nezavisno telo, na koje sada idu prijave za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

„NAT ima svoj Upravni odbor, Etički odbor, a u okviru tog tela formirana je nova komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK). Ministarstvo nema pravo da se meša u rad tih tela i to javnost mora da zna“, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, njegovo ministarstvo temeljno radi na reformi obrazovanja, koja mora da „sve stvari dovede na viši nivo“.

Pročitajte još:

„Ministarstvo izlazi sa Akcionim planom tokom ovog meseca, strategija je pred javnošću u junu, a zakoni u kojima su tražene izmene su na jesen. Mi svoj deo radimo, međutim, moraju i drugi da odrade svoj deo posla“, rekao je ministar prosvete za „Blic“.

Prema navodima pojedinih medija, Srbija je izgubila i članstvo u ENQA i validnost diploma stečenih u Srbiji.