Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je mogućnost kombinovane nastave od septembra, što znači da bi đaci imali onlajn časove, ali i svake druge nedelje dolazili u školu.

Šarčević je izjavio za „Blic“ da Ministarstvo prosvete intenzivno radi na pripremi modela nastave za narednu školsku godinu i svi koraci koji se preduzimaju su preventivni, kako bi u slučaju da i u septembru bude pandemija, za đake i roditelje sve bilo spremno.

„Ukoliko virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju na koju su inače navikli“, kaže ministar prosvete.

On pojašnjava da bi uz poštovanje epidemioloških mera to praktično značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred srednje škole, a narednih sedam dana drugi i četvrti.

„Organizacija nastave, pa i kombinovanje nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i fakultetlije. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe đake, odnosno na one od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji ne mogu da budu sami kod kuće“, ističe ministar i otkriva da se trenutno radi analiza za koliko najmlađih bi morala da se organizuje nastava po školama.

Pročitajte još:

„Koliko dece ima oba roditelja koji rade, da li su i koje kompanije spremne da jednog roditelja puste da radi od kuće, koliko škola radi u jednoj smeni… sa svim ovim preciznim podacima imaćemo presek u Srbiji koliko dece ne mogu da budu sami kod kuće i da sagledamo kapacitete školskih ustanova u kojima je najviše te dece. Pa ukoliko bude trebalo, poradićemo na prostorijama kako bi se dobio relaksiran prostor za nastavu i učenje, a u skladu sa epidemiološkim zahtevima“, kaže Šarčević.

Mogući modeli nastave biće predočeni Kriznom štabu. Šarčević kaže da nastava još nije bila tema, ali da će biti razmatrana kako bi i ministarstvo imalo preciznija uputstva i znalo koji je model najbolji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare