ana karenjina skola
Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Prema protokolima Ministarstva prosvete, nastavnici bi trebalo da prilagode plan i program uslovima pandemije, što se konkretno odražava na fond časova i nastavu u učionicama. Profesori i nastavnici kažu za Nova.rs da je plan u suštini ostao isti, ali da ipak ne mogu da sve na kvalitetan način ispredaju svojim đacima. Kažu da je propusta mnogo, a da ministarstvo nema sluha za njihove zahteve.

Profesorka srpskog jezika u srednjoj školi u Beogradu Vesna Vojvodić rekla je za Nova.rs da se ona trudi da izbalansira i nastavu književnosti i gramatiku, te da često nailazi na probleme kada se nađe u učionici.

Nije to uvek lako pogotovo u društvu gde se svekodnevno suočavamo da se u oblastima javnog života upravo nedostaje ta kultura pismenosti“, rekla je profesorka. Vojvodić dodaje da je profesorima stigla neka vrsta orijentira iz Ministarstva prosvete, gde je im je sugerisano da nastava bude na 20 odsto od fonda časova.

To je neka vrsta orijentira od ljudi koji nemaju neko veliko iskustvo u držanju nastave, sigurna sam u to. Nema dovoljno vremena da se urade stvari na adekvatan način, budući da vi imate dupliran broj grupa. Za pismene zadatke vi sada imate dva puta po dva časa, a nekada je bilo samo dva časa“, kazala je Vojvodić.

Ističe da su neka izuzetno važna književna dela obrađena na neadekvatan način.

Stradala Ana Karanjenina

U mom slučaju, na drugoj godini, imamo primer dela Ana Karenjina‘. To je jedno fundamentalno delo koje nas uči u ljubavi, poslu, životu. Ja sam sa velikim nezadovoljstvom zaključila da to uopšte nije doprlo na njih. Oni su to doživljavali kao nešto strano i daleko, jer mi to nismo stigli da analiziramo na pravi način“, ispričala je profesorka svoju situaciju iz učionice.

Dodala je da je situacija u gramatici još teža, jer se tu traže povezivanja.

Učenici moraju da povezuju neka znanja, ali nisam sigurna da oni to trenutno uspevaju. Upotrebna vrednost znanja je dostigla taj nivo da se studenti jednostavno pitaju šta će im to, što je poražavajuće“, zaključila je Vojvodić.

Direktor srednje Osnovne škole „Josif Pančić“ u Beogradu i profesor istorije Milan Bajić rekao je za Nova.rs da se profesori trude da usklade nastavu sa planom i programom.

Za sada ide sve po protokolu, ispunjava se plan i program. Nismo mi imali nekih gubitaka. Praktično mi pokrivamo celokupno gradivo i to se ne razlikuje nešto u odnosu na prethodne godine“, kazao je kratko direktor Osnovne škole „Josif Pančić“ u Beogradu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Muke po Nušiću

Učiteljica iz Čačka Vesna Jerotijević kaže za Nova.rs da je Plan i program za novu školsku godinu naslovljen kao „Program u slučaju neposredne i ratne opasnosti“.

Ja vam ovo citiram. Imali smo opaske da je ministarstvo objavilo rat koroni, što je nama bilo simpatično. Oni su smanjili gradivo i časove na 35 minuta, pa su iskoristili ovakvu mogućnost. Oni su uzeli jedan program jedne izdavačke kuće i tako su sledili tokom školske godine. Vi imate tu nonsens. Na primer radite Nušića Prvu ljubav‘, pa sledeći čas nemam nikakvu gramatiku, pa onda opet radite Prvu ljubav. To je prosto neverovatno“, iskreno priča profesorka i u dahu dodaje:

Nijedna oblast nije isključena, sve je ostalo kao što je bilo. Čitanka je ista, gramatika je ista, ali su mi časovi skraćeni, plus što smo bili prinuđeni da se vraćamo na ono što su učenici radili u TV nastavi. Kada je reč konkretno o smanjenju nastave, jedino se pravi razlika kod izdavača. Neki izdavač je oblast podelio tako da ima tri lekcije, a neko da ima pet. Jedino je to“, zaključila je Jerotijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare