Branko Ružić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Nadam se da ćemo tokom sledeće nedelje doneti odluku o maturskim večerima i da ćemo moći da odobrimo njihovo održavanje, jer ako je epidemiološka situacija dobra, ne treba suspendovati mature, to je važan životni momenat za decu, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je za TV Pink istakao da Ministarstvo stav o maturama donosi na osnovu preporuka medicinskog dela Kriznog štaba.

„Za sada je njihov stav, mislim da je to predložio doktor Predrag Kon, da se utvrdi standard ili kriterijum u pogledu broja zaraženih pa da, prateći taj kriterijum, odlučimo o odobravanju maturskih večeri“, objasnio je Ružić.

Naglasio je kako se iskreno nada da će sledeće nedelje Ministarstvo moći da donese odluku da odobrava održavanje maturskih večeri.

Povezane vesti:

On je istakao da u obrazovnom sistemu u poslednje dve nedelje nije bilo značajnijeg zaražavanja, i da su se procenti zaraženih kretali oko 0,02 odsto.

Podsetio je da se mali maturanti pripremaju za završni test, koji će biti održan 23., 24. i 25. juna.

„Vanredna situacija sigurno će se odraziti na stečeno znanje“, upozorio je ministar, ali i dodao da ne očekuje dramatičan pad kada je reč o znanju pokazanom znanju na završnom testu.

Ružić je naglasio da je interna analiza probnog maturskog ispita na kvalifikovanom uzorku pokazala da u pogledu pokazanog znanja, nema razlika u odnosu ne samo na prošlu, već i u odnosu na ranije godine.

„Mislim da smo ‘izgurali’ godinu zahvaljujući entuzijazmu i inovativnosti nastavnika, kao i odgovornosti dece – nikada korona nije imala ‘plodno tle’ za širenje u obrazovnom sistemu“, ocenio je Ružić.

Po njegovoj oceni, digitalizacija i elektronski servisi izuzetno su doprineli tome da se obrazovni sistem prilagodi teškim okolnostima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar