Niš, Cvetna pijaca, rušenje lokala, lokali, rušenje po hitnom postupku
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na Cvetnoj pijaci u Nišu danas je počelo rušenje dva od četiri lokala za koje su vlasnici proteklih dana dobili rešenje građevinske inspekcije o rušenju, što je izazvalo veliko uznemirenje vlasnika ostalih lokala i zakupaca tezgi.

Oni su za novinare kazali da se lokali ruše po hitnom postupku kako bi se, dodali su, svi ostali koji rade na toj pijaci zaplašli i oterali sa tog prostora.

Milan Ćirić, zaposlen u lokalu čiji je rušenje naložila gradska građevinska inspekcija, rekao je novinarima da je vlasniku lokala juče u 13 časova uručeno rešenje o izvršenju, a rušenje je zakazano za isti dan u 20.00 sati.

„Do 5. novembra mi smo normalno radili, a tada je u radnju došao građevinski inspektor da meri i utvrđuje činjenično stanje. Od 5. novembra do 16. novembraoni napisali su šest „pismena“. U jednom piše da je „Tržnica“ vlasnik objekta, u drugom da je vlasnik privatno lice, u jednom piše da je potrebno da se ruši ceo objekat, u drugom da se ruši deo objekta koji je bespravno izgrađen“, kazao je Ćirić.

On je podsetio da je JKP „Tržnica“ zajedno sa „Niš-projektom“ izgradila lokale na Cvetnoj pijaci 1997. godine uz sve potrebne dozvole, a „Niš-projekt“ je lokale prodao trećim licima.

„Svi lokali su tipski izgrađeni, idu dva veća, pa dva manja. Niko od ljudi koji su kupili lokal nije ništa sam gradio. Lokal u kojem radim vlasnik je platio 35.000 evra sa ograničenim rokom upotrebe od 20 godina“, izjavio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, rok upotrebe lokala je istekao, ali „Tržnica“ ne prihvata lokale u vlasništvo, a građevinska inspekcija kupce i dalje smatra vlasnicima.

„Kupcima lokala sada preti da sami snose troškove rušenja, a pri tom nemaju nikakva prava, ne nudi im se ništa zauzvrat, neka alternativa za preseljenje“, izjavio je Ćirić.

Niko od vlasnika lokala, dodao je, ne spori da zemljište pripada gradu i da grad sa tim zemljištem ima druge planove, ali je neshvatljiva hitnost kojom se čitav postupak rušenja obavlja.

Niš, Cvetna pijaca, rušenje lokala, lokali, rušenje po hitnom postupku
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Potrebno je da se preseli radnja sa robom, ne radi se o korpi sa kikirikijem i semenkama koju ćete samo da prenesete. Potrebno je da se ljudima da razuman rok za preseljenje od 20 ili 30 dana, a ne da im se kaže danas za danas da se ruši objekat“, naglasio je Ćirić.

Jedan od zakupaca tezge na Cvetnoj pijaci Vojislav Nikolić rekao je da su zakupci organizovali potpisivanje peticije pod nazivom „Spasimo Cvetnu pijacu“.

„Mi smo u velikim problemima jer imamo pritiske sa svih strana. Nas odavde ne preseljuju nego nas isteruju, a mi smo privatni preduzetnici, nismo siva ekonomija. Mi plaćamo porez i bavimo se legalnim poslom“, istakao je Nikolić.

On je kazao da od rada na Cvetnoj pijaci, neposredno ili posredno živi 1.000 ljudi.

„Pismeno obaveštenje o našem preseljenju ne postoji, ali smo dobili smo usmeno obaveštenje od radnika „Tržnice“. Planiraju da nas najpre presele na Zelenu pijacu, a potom na pijacu koja će biti kod naselja Ardija. Za trgovce su dva preseljenja u godini dana pogubna za sva vremena“, izjavio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, zakupci tezgi sa Cvetne pijace apeluju na nadležne u gradu da im omoguće da na tom prostoru rade dok se stanje sa epidemijom korona virusa ne popravi, jer im je posao i ovako u opadanju.

Predstavnici Grada Niša su u više navrata do sada najavljivali da će Cvetna pijaca biti izmeštena sa prostora pored Tvrave kako bi taj istorijski spomenik bio dostupan turistima i sa zapadne strane, a posebno Beogradska kapija, jedna od najbolje očuvanih kapija Tvrđave.

Portal Nova.rs danas nije mogao da dobije objašenje o hitnom rušenju lokala na Cvetnoj pijaci ni od jednog od gradskih zvaničnika. Direktor „Tržnice“ Goran Đorđević je odgovorio da je na putu, a pomoćnica gradonačelnice Niša zadužena za oblast građevinarstva Marina Živulović Petrović nije odgovorila na telefonske pozive.

Bonus video: 9 meseci nerada – Beogradska autobuska stanica, snimci iz februara i novembra 2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare