Idiličnu nedeljnu šetnju pored Save mnogim Beograđanima je ovog popodneva pokvarila samo jedna "sitnica" - reka fekalija koja se izliva direktno u Savu kod Beograda na vodi.

Prizor koji je naša ekipa snimila ispred jednog restorana na početku Beograda na vodi zaista je nadrealan.

Stotine i hiljade ljudi „uživaju“ u sunčanom danu, dok pored njih neometano uz reku Savu teče i reka – fekalija.

Istovremeno, na Dunavu slični prizori.

Tokom akcije čišćenja Dunava duž zemunskog Keja oslobođenja i Velikog ratnog ostrva, pod nazivom „Grabimo vetar“, tokom vikenda je iz reke i sa priobalja prikupljeno više od 500 kilograma plastičnog, metalnog, staklenog i drvenog otpada. Kako se navodi u saopštenju Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja „Leptir“, koja je organizovala dvodnevnu akciju, iz reke su ivučene flaše, kanisteri, creva, granje, daske, tetrapaci, ali i itisoni i automobilske gume.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Otpad su iz reke prikupljali naši mladi jedriličari, koji već poseduju svest o značaju reke, medju njima i šampioni Srbije i Evrope, i to pomoću drvenih grabulja, sa ukupno 10 jedrilica. Zajedno smo uradili veliku stvar za Dunav i njegovu okolinu, koji su važni ne samo nama koji tu provodimo vreme, već i živom svetu kojem su reka ili Veliko ratno ostrvo prirodno stanište“, rekao je predstavnik Fondacije Radovan Drezga.

On se zahvalio svim vlasnicima jedrilica i drugih plovila što su se priključili akciji, kao i svim gradjanima koji su se odazvali pozivu da se pridruže.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Drezga je naglasio da je to samo jedna u nizu akcija koju će Fondacija organizovati kako u Beogradu, tako i širom Srbije, uz učešće sve većeg broja partnera – od splavova, preko organizacija za zaštitu životne sredine do preduzeća za preradu otpada.

„U našoj zemlji aktivno je nekoliko jedriličarskih klubova koji se nalaze na turistički atraktivnim lokacijama, kao što su Palić, Golubac ili Donji Milanovac. Prva odgovornost za čistoću reke ili jezera je na svima nama koji ih koristimo kao vodno dobro, ali je važno da svi kao građani naše zemlje, bogate ovakvim vrednim dobrima, vodimo računa o njima. To podrazumeva i održive, ekološke aktivnosti kao što je jedrenje koje želimo da popularizujemo“, kazao je Drezga.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Fondacija „Leptir“ nastala je kao podrška mladim jedriličarima da ostvare svoj pun potencijal, sa idejom promocije kulture jedrenja kao jednog od retkih ekoloških sportova.

Članovi Fondacije su proteklih pet godina zaredom jedriličarski šampioni Srbije u klasi do 15 godina starosti, a mladi jedriličar Stefan Juil bio je i šampion Evrope 2017. u toj klasi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovakav haos i ne bi trebalo da čudi, jer Beograd se bukvalno guši u komunalnim problemima. Svakoga dana stigne poneka vest o tome da je u nekoj ulici pukla cev, a neretko se građani žale i da ne mogu da žive od smrada fekalija.

Za to vreme, nikli su monumentalni spomenici, potrošen je budžet za koji teško da ćemo ikada saznati koliki je, kažu – to je tajna. Niče i „Beograd na vodi“ koji kao strano telo blokira pogled na reku. U međuvremenu, građani ostaju sami sa svojim komunalnim problemima i grcaju zbog trulih cevi i septičkih jama.

Bonus video: Smeće u Beogradu na vodi

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare