Beograd na vodi nastavlja da se širi u pravcu Savskog trga, a na tom putu je zdanje staro više od jednog veka - čuvena zgrada stare Pošte u Savskoj ulici, koja će po svemu sudeći biti srušena. Na njenom mestu biće sagrađen novi objekat, a od javnosti se kriju informacije koliko će nas sve to koštati, ko će upravljati novom zgadom i biti njen vlasnik. Da je sve obavijeno velom tajne, pokazuje i odgovor iz firme "Mašinoprojekt kopring" koja je angažovana na ovom projektu, a u kom se praktično poziva na poslovnu tajnu.

Sada je i definitivno potvrđeno – zgrada stare Pošte, koja je početkom godine predata na upravljanje Direkciji za imovinu, biće srušena. Kako je ranije najavljivano, rušenje bi moglo da krene već do kraja godine.

Taj objekat, po mišljenju mnogih simbol Beograda, nalazi se u okviru naselja Beograd na vodi, a na njenom mestu biće sagrađen kampus u kom će biti škola i vrtić, kulturni centar, na vrhu ugostiteljski objekat. Fasadi će, prema najavama, biti vraćen predratni velelepni izgled, koji je imala sve do 1944.

Imali smo priliku da vidimo kako će izgledati, ali je gotovo sve ostalo – tajna. Samo možemo da naslutimo ko bi novi objekat mogao da gradi, a cena se krije od javnosti, kao i drugi detalji projekta. Nepoznata je i uloga koju će imati Beograd na vodi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema dostupnim informacijama, upravo je ta kompanija podnela zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta i finansirala ga, a kao investitor je označen Grad Beograd.

U samom ugovoru koji je država sklopila sa Beogradom na vodi, a kako je ranije objavio Insajder, zgrada Pošte nalazila se na spisku objekata kojima bi nakon renoviranja mogla da upravlja ta kompanija, a vlasništvo zadržava država. Međutim, sama informacija da se „Beograd na vodi“ pojavljuje kao finansijer Urbanističkog projekta, čudi. Postavlja se pitanje da li će možda ona da postane i vlasnik novog objekta ili će samo njime da upravlja.

PROČITAJTE JOŠ

To pitanje smo i uputili kompaniji „Beograd na vodi“, ali do zaključenja ovog broja povratnu informaciju nismo dobili. Takođe, nema odgovora ni na pitanje na koji je način firma „Mašinoprojekt kopring“ dobila posao izrade urbanističkog projekta, ni da li će graditi novi objekat, budući da se ranije pominjalo da će biti zadužena za njegovu rekonstrukciju. Jasno je da tendera bilo.

„Nismo ovlašćeni da dostavljamo poslovne informacije“

Na naša pitanja konkretno ne odgovaraju ni u kompaniji „Mašinoprojekt kopring“. Srđan Mandić, komercijalni direktor te firme, pozvao se na odredbe ugovora koje se tiču na čuvanje poslovnih informacija, kada smo ga pitali ko ih je angažovao, da li su posao dobili preko tendera, kao i koliko su plaćeni.

„Mašinoprojekt u svim svojim ugovorima ima odredbe koje se tiču čuvanja poslovnih informacija. Stoga nismo ovlašćeni da dostavljamo bilo kakve informacije, pa Vas molimo da se za iste obratite Investitorima“, piše u odgovoru Mandića za „Novu“.

Foto:promo

Ova firma je i do sada učestvovala u izgradnji Beograda na vodi, gde je zidala rezidencijalne kule „Parkview“, potom je bila angažovana u Bloku 65 na Novom Beogradu, kao i na projektu „Portonovi“ u Crnoj Gori. „Mašinoprojekt kopring“ deo je i spornog projekta „K diskrit“ – kojim se prema navodima Saveta za borbu protiv korupcije trajno ugrožava Beogradska tvrđava.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naime, u izveštaju o devastaciji tog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, a koji je Savet dostavio sredinom maja Vladi Srbije, navodi se da će izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa ,,K-distrikt” na zaštićenom prostoru Beogradske tvrđave, zauvek i nepopravljivo promeniti najznačajniji i najprepoznatljiviji simbol grada Beograda.

Stara pošta iseljena u septembru

Pošta koja se nalazila u čuvenom objektu koji je stariji od jednog veka na Savskom trgu, iseljena je početkom septembra ove godine.

Goran Vesić, tada zamenik gradonačelnika Beograda, na svom Tviter nalogu naveo je da će na zgradi, prilikom rekonstrukcije, biti postavljena replika fasade Momira Korunovića koja je do Drugog svetskog rata krasila monumentalnu zgradu Pošte na Savskom trgu.

„Zgrada se obnavlja i sada vam dajem ekskluzivnu informaciju – u njoj će biti jedno beogradsko pozorište i biblioteka“, napisao je tada zamenik gradonačelnika, misleći na pozorište Boško Buha.

Od toga se međutim odustalo, nakon što su glumci javno izneli stav da ne žele da se sele sa Trga republike.

Gradski urbanista Marko Stojčić je još u junu 2020. godine najavio da će zgrada pošte biti rekonstruisana, u okviru obnove Savskog trga, i da će joj biti vraćen stari izgled.

Naš list pitanja u vezi sa zgradom stare Pošte poslao je na adresu Grada Beograda, ali do zaključivanja ovog broja, nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare