Foto: Promo

"Nisam u javnom interesu" naziv je javnog događaja, tačnije protesta koji u petak, 10. novembra u Paviljonu Cvijeta Zuzorić organizuju Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije.

Paviljon Cvijeta Zuzorić prokišnjava, nema grejanje, a ULUS godinama ne uspeva da obnovi ugovor za ovaj prostor, podsećaju iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Upravo je ULUS incirao izgradnju Cvijete Zuzorić i u ovom paviljonu to udruženje radilo je gotovo čitav vek. Za sve to vreme smenjivali su se režimi, pa čak i države. No, posle svega državi očigledno nije stalo do Cvijete, jer nebrigom, koju pokazuje, šalje poruku da „ovaj prostor nije u javnom interesu“.

Ista ta poruka, kako konstatuju NKSS i ULUS, dosledna je i u širem kontekstu, s obzirom da „Ministarstvo kulture objavljuje kako je Sajam još za vreme prošle vlasti izuzet od zaštite kao kompleks od javnog značaja, pa rado preuzima kontinuitet sa stalno kritikovanom prošlom vlašću, i to kao deo priprema terena za njegovo rušenje“.

Foto: Promo

– Naravno, investitori koji će tu graditi jesu u javnom interesu – poručuju organizatori javnog događaja na Kalemegdanu.

Ukazuju da je Narodna skupština usvojila budžet za narednu godinu, ali da konkursi za kulturu i dalje nisu raspisani, iako već godinama udruženja ukazuju na štetne posledice kašnjenja istih, da samostalni umetnici ne mogu da imaju zdravstvenu knjižicu i ostala socijalna prava koja im pripadaju, zbog dugova koje nisu sami napravili.

Foto: Promo

No, ni oni, očigledno, nisu u javnom interesu, smatraju u NKSS i ULUS-u.

Na protestu 10. novembra govoriće se, kako najavljuju, o nerešavanju problema, uprkos silnim obećanjima, o tome zašto je plaćeni rad u kulturi i umetnosti privilegija, zašto se još jedan umetnički prostor kakav je Paviljon Cvijeta Zuzorić zanemaruje i onemogućava njegovo korišćenje. Baviće se i kulturnom politikom „koja zadovoljava potrebe najkrupnijih organizacija, najčešće profitno orijentisanih“. Upravo one, kako tvrde, dobijaju izdašnu podršku kroz diskreciono pravo ministra i konkurse u kulturi. Konkursi, takođe, nisu prilagođeni realnim potrebama kulturne scene i neprofitnim organizacijama, što ima „nesagledive posledice po kulturni sektor“.

Foto: Promo

S obzirom da državna politika iznova ukazuje na to da kultura i obrazovanje nisu u javnom interesu, NKSS i ULUS pozivaju sve zainteresovane da se, pored razgovora, 10. novembra pridruže i akciji pravljenja majica, cegera i drugih sadržaja sa sloganom „Nisam u javnom interesu“.

Bonus video: Protest ispred Ministarstva kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare