zgrada pošte u Savskoj ulici Foto:googlemaps

Ministar finansija Siniša Mali postavio je na svom Instagram nalogu ilustraciju kako bi u budućnosti trebalo da izgleda zgrada Pošte na Savskom trgu, u kojoj će se, kako je naveo, nakon temeljne rekonstrukcije, nalaziti Dečiji muzej Beograda i pozorište Boško Buha.

„Projekat Beograd na vodi pokrenuo je i razne druge projekte u ovom delu Beograda, ali i potpuno promenio navike ljudi, koji danas mogu da uživaju pored reke, u novom centru grada“, naveo je Mali koji je u intervju Večeranjim novostima detaljnije govorio o tome kako bi Savski trg kroz nekoliko godina mogao da izgleda.

„Biće rekonstruisana zgrada Pošte, kojoj će biti vraćena fasada i izgled koji je imala pre Drugog svetskog rata. U toj zgradi biće smeštene veoma važne institucije kulture – Dečji muzej Beograda i Pozorište ‘Boško Buha’, čime će konačno biti rešen problem lokacije tog teatra, a što je bila i velika želja pokojnog glumca Milorada Mandića Mande“, naveo je Mali za Novosti.

Iza zgrade Pošte, prema njegovim rečima, nalaziće se nova državna škola i vrtić.

„Škola će biti najmodernija u gradu, nastava će biti dvojezična, a imaće i unutrašnji bazen i sportske terene. U staroj zgradi železničke stanice biće Muzej istorije Srbije, iza kojeg će se nalaziti metro stanica na kojoj će se ukrštati prve dve linije podzemne železnice“, najavio je ministar.

Mali je izrazio očekivanje i da će do 2025. godine početi izgradnja svih planiranih objekata u Beogradu na vodu, kao i da će ceo projekat biti završen 2028. godine.

Podsetimo, scena Pozorišta „Boško Buha“ na Trgu republike zatvorena je od 2014. godine. Od tada je „Buha“ podstanar u Ustanovi kulture „Vuk“ u Bulevaru kralja Aleksandra, a isto toliko traju i obećanja nadležnih da će prostorije Pozorišta u centru grada biti obnovljene. Sada se, međutim, pominje trajna promena adrese.

Najava Siniše Malog inače nije prva izjava zvaničnika o budućnosti zgrade Pošte na Savskom trgu. Priče o obnovi po originalnom projektu arhitekte Momira Korunovića traju već duže od dve godine.

Gradski urbanista Marko Stojčić je još u junu 2020. godine najavio da će zgrada Pošte biti rekonstruisana, i da će joj biti vraćen predratni izgled.

Dve godine kasnije, tadašnji zamenik gradonačelnika Beorada Goran Vesić ponovo je najavio obnovu zgrade Pošte koja bi, kako je tada rekao, trebalo da postane nova adresa jednog beogradskog pozorišta i biblioteke.

Izgradnju nove škole i pozorišta najavila je u novembru prošle godine i direktorka kompanije „Beograd na vodi“ Zorana Burlić, u intervjuu za portal eKapija.

„Posebno nas raduju tri nova projekta koja će, sigurna sam, mnogo značiti porodicama – izgradnja javne osnovne škole, vrtića i dečijeg pozorišta“, kazala je tada ona.

Na radove čeka i nekadašnja zgrada Železničke stanice u koju bi trebalo da se useli Istorijski muzej Srbije. Taj spomenik kulture je u međuvremenu nebrigom pretvoren u divlju deponiju.

Foto: Beoinfo

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić izjavila je u avgustu prošle godine za „Večernje novosti“ da se očekuje da projektna dokumentacija za rekonstrukciju stare zrade Železničke stanice bude zavšrena krajem novembra, nakon čega bi trebalo da bude raspisana javna nabavka za izvođača.

„Mašinoprojekt radi tehničku dokumentaciju, za koju treba da dobije sve dozvole. Rekonstrukcija kasni zbog procedura, a tek krajem marta smo Zaključkom Vlade dobili celu zgradu. Morali smo da krenemo iz početka, ali dobro je to što će muzej imati više prostora“, rekla je tada Bojić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare