Roditelji traže ukidanje male mature: Deca nisu spremna

Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović

Mali maturanti ove godine ne bi trebalo da polažu završni test, a u bodovanje za upis u srednje škole bi mogao da se uračuna i uspeh iz petog razreda, kaže za Nova.rs jedna od potpisnica peticije za ukidanje završnog testa u osnovnim školama.

Zbog problema oko koronavirusa u državi i vanrednog stanja, bilo bi dobro da ministar prosvete ukine polaganje završnog testa ove godine za osmake. Deca nisu pripremljena za polaganje ovog ispita, navodi se u online peticiji, koju su proteklih dana pokrenuli roditelji u Srbiji.

Redakciji Nova.rs javila se majka učenice osmog razreda jedne beogradske škole. Kako navodi, glavni razlog zbog kojeg je potpisala ovu peticiju jeste što smatra da deca nisu pripremljena za polaganje male mature.

„Ovo daljinsko online učenje od kuće ne može da se poredi sa radom na redovnim časovima. Deca nemaju mogućnost da pitaju nastavnike da im se razjasni ono što ne razumeju ni iz jednog predmeta. Takođe, u novim lekcijama koje uče ovako od kuće, savladavaju samo osnove. A na testu će im biti potrebno mnogo veće znanje“, kaže za Nova.rs Beograđanka T.V, čija ćerka se sprema da upiše srednju školu.

Foto:EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Ona podseća da su deca i zimus, zbog gripa, imala produženi raspust, a da je bilo kakvu pripremnu nastavu teško organizovati.

„Deca samostalno mogu da uče srpski jezik, eventualno matematiku i još neke predmete. Šta je sa hemijom, fizikom, na primer, predmetima koji su sastavni deo kombinovanog testa? Tu ne mogu samostalno da savladaju ni osnove, a kamo li da nauče dobro za test u situaciji kada pola boda može da znači da ne upadnu u školu koju žele da upišu“, navodi ova majka.

Roditelji predlažu da se bodovanje za upis u srednje škole drugačije uredi.

„Može i peti razred da se uključi u bodovanje, a da se osmi izostavi, ili da se računa ocena sa polugodišta. Ta pripremna nastava koja bi eventualno u junu bila organizovana u učionicama, kao što ministar prosvete najavljuje, nije dovoljna“, navodi naša sagovornica.

Psiholog: Deca u tom uzrastu su vrlo osetljiva

„Smatram da decu ne treba izlagati većem stresu nego što nam je situacija nametnula. A, sve ovo je jako stresno, deca zatvorena u kući sa celom porodicom ne mogu da rade i da daju svoj maksimum. Mislim da bi Ministarstvo prosvete moglo da razmisli da napravi neki drugačiji pristup za ovu generaciju“, kaže za Nova.rs psiholog Ana Mirković.

Ona upozorava da ne možemo da ignorišemo situaciju u kojoj se nalazimo.

„Ovo su vanredne okolnosti u svakom smislu i moramo da ih tretiramo kao vanredne. Reč je o vrlo osetljivoj kategoriji dece u tom uzrastu. To se zove adolescentski mesijanizam. Oni svi misle da mogu da promene svet, ali su užasno nesigurni u sebe. Sa dodatnim frustracijama koje bi doneo eventualni neuspeh pri upisu u željenu školu, to zaista može da se pogorša“, zaključuje ona.

Komentari

Vaš komentar