Šarčević: Mala matura, završni radovi i ispiti u učionicama

Društvo 27. apr. 202020:11 > 20:15
Podeli:
Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će se nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima završiti do kraja maja. Međutim, kako je napomenuo, mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima, biće održani u fizičkom prostoru, a ne onlajn.

Mladen Šarčević je rekao, gostujući u emisiji Oko na RTS-u, da će nastava ostati onlajn do kraja školske godine.

Naopominje da nema vraćanja dece u učionice i amfiteatre.

„Nemamo potrebe da nekog izlažemo masovnom okupljanju u učionicama i amfiteatrima“, ističe ministar.

„Imamo izglede da sve uradimo do kraja maja. Osmi razred i četvrti razred srednje škole ranije u maju, krajem maja, dok se predavanja na fakultetima završavaju sredinom maja“, naveo je Šarčević.

Objasnio je da će ocene biti u zaključane do kraja maja, ali postoji mogućnost da se poprave u junu.

Mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima, biće održani u fizičkom prostoru, napomenuo je ministar.

Ukazao je da se do juna stvari u vezi sa epidemijom mogu dovesti u red, ako sve bude kako treba.

Tada će štkole biti prazne, ukazao je Šarčević i istakao da će moći da se izvede da u učionici bude i pet učenika, ako bude potrebno zbog mera zaštite od koronavirusa.

Rekao je da mala matura još uvek ne može da se održi potpuno onlajn, i da će to moći možda za godinu i po, dve.

Kada su u pitanju nadareni učenici, kojih je više od 8.000, ministar je rekao da se ni od čega ne odustaje i da će za njih testiranje biti održano oko sredine ili prve polovine juna – kako bi učenici koji ne uspeju mogli da polažu malu maturu sa ostalim đacima kasnije tog meseca.

Ministar prosvete je istakao da je nastava na daljinu pedagoški eksperiment, ali je, komentarišući test male mature prošle nedelje, rekao da je prezadovoljan kako su se snašla deca i nastavnici.

Komentari

Vaš komentar