Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Ana Brnabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok građani potestuju protiv kompanije Rio Tinto, ukazujući da eksploatacija litijuma zagađuje životnu sredinu i da je šteta već naneta, Vlada Srbije je bira za - strateškog partnera.

Obraćajući se poslanicima Narodne skupštine, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da je Projekat „Jadar“, koji bi trebalo da sprovodi kompanija Rio Tinto, prilika da se Srbija pozcionira kao snabdevač na svetskom tržištu litijuma i u proizvodnji električnih baterija.

„Poseban fokus biće na realizaciji Projekta ‘Jadar’, koji predstavlja veliku priliku za našu zemlju, imajući u vidu da se u Loznici nalazi ležište novootkrivenog minerala litijum-borata, takozvanog jadarita”, izjavila je Ana Brnabić predstavljajući ekspoze nove Vlade Srbije, piše Nova ekonomija.

Kako dodaje, cilj Srbije je da „uz partnere iz Rio Tinta formira strateško partnerstvo“.

To bi značilo da Srbija sa najmanje još jednom ili više kompanija „pokrene proizvodnju električnih baterija ili (i) eventualno kompanijom koja će ovde započeti proizvodnju hibridnih ili električnih automobila“.

Dodaje da je za sve to neophodna odgovorna i efikasna državna uprava, što je prema njenoj oceni započeto u mandatu prethodne vlade od 2016. godine kroz digitalizaciju javne uprave.

Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ u utorak je održalo protest ispred predstavništva kompanije Rio Tinto u selu Brezjak.

Foto: Privatna arhiva

Organizatori protesta su naveli da je skup održan „protiv Rio Tinta i eksploatacije litijuma“.

Meštani strahuju da će se eksploatacijom jadarita ugroziti životna sredina, a podršku su dobili i od udruženja CEKOR, Koalicije za održivo rudarstvo, Pokreta „Odbranimo reke Stare Planine“ i drugih.

Na protestu je bilo reči o mogućem zagađenju vazduha, reke Jadar, a sve to bi kako je naglašeno nastalo zbog aktivnosti kompanije Rio Tintio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare