Foto: Privatna arhiva

Meštani lozničkog sela Brezjak, članovi ekoloških udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", Podrinjskog antikorupcijskog tima i neformalnog UG "Ne damo Jadar", njih oko 200, protestovali su danas u tom selu, ispred kancelarije kompanije "Rio Tinto" zbog otvaranja rudnika litijuma na tom području. Oni su nosili transparente poput "Rio Tinto, daleko ti lepa kuća" i "Vama litijum - nama otrov".

Prema rečima predstavnice udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, Marije Alimpić pošto nije bilo predstavnika „Rio Tinta“ u Brezjaku nezadovoljni građani su na oglasnu tablu tog preduzeća zalepili zahteve u kojima se navodi da ova kompanija u najkraćem roku odgovori na koji način i kako planira da sanira štetu koju je do sada načinila životnoj sredini i građanima Gornjeg Jadra.

„Takođe zahtevamo da oni podhitno prestanu sa zastrašivanjem i obmanjivanjem građana i šire laži. Tražimo da kompanija učini javnim sve informacije o svojim aktivnostima koje će imati štetan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi u Zapadnoj Srbiji“, rekla je ona za portal nova.rs. i dodala da su ovo objedinjeni zahtevi svih učesnika u protestu.

Dok se ovi zahtevi ne ispune, meštni kažu, da mehanizacija i osoblje „Rio Tinta“ nisu dobrodošli u njihova polja.

Inače, stručnjaci ove anglo-australijske korporacije sproveli su višegodišnja istraživanja minerala jadarit (natrijum-litijum-borosilakat) i pronašli ga 2004. godine u slivu reke Jadar po kojoj je i ime dobio. Tokom ove, predstavnici države zajedno sa nadležnima iz „Rio Tinta“ najavili su izgradnju hemijskog postrojenja za 2021. godinu, a ovaj poduhvat je u srpskoj javnosti označen kao investicija veka.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare