rio tinto jadarit
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto planiraju da, u okviru projekta "Jadar", traže strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila.

„Na korak smo i do konkretnih sastanka sa određenim kompanijama koje smo identifikovali. To je jedna važna komponenta ovog projekta“, izjavila je predsednica vlade Ana Brnabić.

Premijerka je objasnila da će taj treći partner koristiti litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja kompanije Rio Tinto, kao osnovu za dalji, finalni proizvod, za koji kaže da će podići i ukupnu srpsku ekonomiju.

„Nadam se da smo za veliki korak bliži investicionoj odluci kompanije Rio Tinto o izgradnji hemijskog postrojenja, čiji početak izgradnje može da se očekuje krajem 2021. godine što je značajno za Loznicu i čitav region“, rekla je ona.

Ana Brnabić je navela da bi ogroman uspeh za Srbiju bio dogovor sa kompanijom Rio Tinto da svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u njihovom postrojenju, istraživačkom centru u Australiji preseli u Srbiju.

Eksploatacija jadarita možda od kraja 2024.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da se početak eksploatacije jadarita u okviru projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto očekuje krajem 2024. odnosno početkom 2025. godine.

jadarit strateški partner
Ministar Aleksandar Antić / Foto: TANJUG/ TANJA DROBNJAK 

Ministar Antić je, tokom posete kompaniji Rio Tinto, rekao da su završena geološka istraživanja i da će ta kompanija u narednih 18 meseci imati čitav niz aktivnosti koje treba da realizuje, „kao što su izrada studije izvodljivosti, overavanje rezerve i apliciranje za dozvolu za izgradnju rudnika.“

„Investicija u otvaranje rudnika je 1,5 milijardi dolara“, rekao je Antić i ocenio da je u pitanju jedan od najznačajnijih projekata za našu zemlju koji će, kako je rekao, bez dileme promeniti Srbiju.

Dodao je da je kompanija Rio Tinto  do sada u istraživanja uložila više od 200 miliona dolara.