Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kompanija Rio Tinto je odobrila je dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta "Jadar" u Srbiji.

Ovim sredstvima će se primarno finansirati izrada Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata, piše RTS.

Izvršni direktor Rio Tinta za energiju i minerale Bold Batar rekao je da portfolio projekata litijuma kompanije „Rio Tinto“ predstavlja važan deo vizije da se iskoristie prilike koje se javljaju u sklopu tranzicije u budućnost sa niskim udelom ugljenika.

„Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije tokom sledećih osamnaest meseci dok budemo razvijali i potvrđivali svoje razumevanje projekta do tačke kada možemo da tražimo konačnu odluku o investiranju od strane Odbora direktora Rio Tinta“, izjavio je Batar.

Ležište „Jadar“ ima visokokvalitetnu mineralizaciju bora i litijuma koja podržava dug životni vek operacije i spada u red onih sa najnižim operativnim troškovima za oba proizvoda.

Jedinstveni mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu grada Loznice u zapadnoj Srbiji od strane geologa kompanije „Rio Tinto“.

Kompanija je završila detaljna geološka istraživanja ležišta u februaru 2020. godine.

Rezultati programa bušenja se sada obrađuju u sklopu izrade naredne verzije geološkog modela.

Ovo ažuriranje olakšaće deklarisanje rezervi po JORC-u u sklopu izrade Studije izvodljivosti i za podnošenje Elaborata o rezervama u skladu sa propisima Republike Srbije, kojima se reguliše oblast geoloških istraživanja i rudarstva.

Izgradnja projekta uključihe podzemni rudnik, industrijsko postrojenje za preradu meneralne sirovine i svu pripadajuću infrastrukturu.

Projekat ima potencijal da obezbedi značajne količine svetske tražnje ka krajnjim industrijskim proizvodima za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije.

Takođe, „Jadar“ bi mogao da obezbedi borate koji se koriste u proizvodnji deterdženata, kozmetike i drugih proizvoda široke potrošnje.

Paralelno sa tim, „Rio Tinto“ je takođe započeo rad na puštanju u pogon demo postrojenja za proizvodnju litijuma u Sjedinjenim Američkim Državama, putem koje će se ekstrakovati litijum iz rudarskog otpada rudnika Boron u Kaliforniji.

To postrojenje potencijalno može proizvesti 10 tona litijum-karbonata godišnje, koji se koristi za baterije za električna vozila i elektro-aparate za široku potrošnju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar