Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/Mileta Mirčetić

U konkurenciji više od 100 ručnih radova od necane čipke i zmijanjskog veza sa UNESCO liste, u okviru izložbe „Sto žena – sto minijatura“ koju je po sedmi put organizovala Etno mreža, nagrađene su pobednice i najbolje čuvarke tradicije u 2020

Pobednice su Slavica Vasović iz Sombora, Sonja Jovićević iz Beograda, Evica Đurić iz Velikog Gradišta, Danijela Jerinkić iz Kikinde i Mima Došenović iz Inđije.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović istakla je da je svaki državnik koji je posetio Srbiju, od Amerike do Kine, od Rusije do Indije, Azije i Afrike, dobio radove ovih žena, kojih ima u svim delovima sveta.

Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/Mileta Mirčetić

„Žene iz ruralnih područja često rade mnogo više poslova nego što rade ostale žene u Srbiji, rade i do 16 do 18 sati. Svaka druga nije zaposlena, a više od 60% njih nema pravo na penziju.

Zbog ove statistike i svega lepog što vidimo na ovoj izložbi, treba još brže da radimo i pomognemo im da se dodatno edukuju, nabave potrebnu opremu i nastave da izrađuju ove divne rukotvorine“, rekla je Mihajlović.

„Srbija je zemlja koja ima neobično bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu, a dokaz za to je i zvaničan predlog UNESCO-u da na listu svetske kulturne baštine budu uvrštena i tri ćilima iz Srbije – pirotski, staparski i sjeničko-pešterski.

Posebno je važno što proizvodnja ovih rukotvorina doprinosi ekonomskoj nezavisnosti žena i tako im obezbeđuje mogućnost da imaju više izbora čime će se baviti“, izjavila je ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba.

Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/Mileta Mirčetić

Predsednica Etno mreže, Violeta Jovanović kaže da statistika učešća autora na izložbi može da se popravi kroz programe obuka i javnih radova i donošenje zakona o zanatstvu koji bi podstakao veći broj mladih žena da ovladaju zahtevnim veštinama necanja, zlatoveza i keramike i tako sebi obezbede zaradu i zaposlenje.

Sedmu izložbu minijatura Etno mreža organizuje od 15. do 22. juna na Kolarcu, kako bi doprinela afirmaciji ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama kroz očuvanje nasleđa i identiteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar