Foto: Shutterstock

Pretnje upućene novinarima OK radija su veoma zabrinjavajuće i ometaju njihov rad, izjavio je šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica (RSF) Pavol Salai, koji je pozvao vlasti Srbije da preduzmu korake za unapređenje bezbednosti novinara.

„Postoji hitna potreba da se uspostavi bezbedno okruženje za novinare te radio stanice kako bi mogli da nastave sa normalnim radom. Sloboda štampe ne sme biti ućutkana strahom“, navodi Salai u pisanoj izjavi.

U saopštenju se navodi da je OK Radio radio stanica koja emituje lokalne vesti, a najveći deo finansiranja dolazi od prihoda kafea koji se zove „No Comment Caffe“.

Vlasnica OK Radija Olivera Vladković u martu je rekla policiji da dobija telefonske pretnje od Dejana Nikolića Kantara, koji je 6. juna počeo da gradi svoju ilegalnu kockarnicu, zazidavši prozore na radio stanici, dodaje se u saopštenju RSF.

Predstavnici novinarskih udruženja pri Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, telu koji je Vlada Srbije osnovala 2020. godine da efikasnije reaguje na napade na novinare, posetili su 15. juna Vranje i izrazili podršku OK radiju i Vladkoviću.

Kantar je otišao u No Comment Caffe i ponovio svoje pretnje 16. juna, pa je uhapšen istog dana.

BONUS VIDEO: Veran Matić: Zazidan prolaz OK radija vrhunac ugrožavanja bezbednosti novinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar