Zazidana kancelarija; Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Radnici firme koju je unajmio Grad Vranje da po nalogu inspekcije sruši objekat koji je bespravno podignut tik uz lokal u okviru kog posluju OK Radio i kafić No Comment u Vranju, nisu se jutros pojavili na rušenje zakazano u 9 časova, potvrdili su zaposleni portalu Nova.rs. Policajci koji su bili prisutni otišli su posle desetak minuta, a novi datum za rušenje je sutrašnji dan, navodi JUGPress.

Kako je jutros izvestio ovaj portal, ispred OK Radija i u okolnim ulicama u to vreme bili su raspoređeni policajci po zahtevu za asistenciju za rušenje zida kojim je zazidan prozor prostorija redakcije. Kancelarija je zazidana posle niza pretnji koje su dobijali vlasnica i zaposleni u radiju i kafiću, kao i uništavanja inventara.

Slučaj OK Radija privukao je veliku pažnju medijskih udruženja koji su osudili pretnje i napade na vlasnicu, prvenstveno Asocijacije nezavisnih elektronskih medija na čelu sa Veranom Matićem, a kako navodi portal Cenzolovka, problemi su počeli otkad je vlasnica kafića i radija Olivera Vladković inspekciji prijavljivala investitora koji uz njihov objekat gradi bez potrebnih dozvola.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Inspekcija je nelegalne radove obustavljala, a pre nešto manje od dva meseca, trojica maskiranih huligana su tokom noći polupala veći deo stakala na izlogu kafea No Comment. Nadzorne kamere su incident snimile, ali je vlasnici radija iz tužilaštva poručeno da zbog male materijalne štete koja je pričinjena, počinioce ne mogu da gone po službenoj dužnosti. Potom se dogodio novi incident kada je jedna osoba sa kantom farbe na leđima ušla u prostorije kafića i, u vreme kada nije bilo gostiju, isprskala belom farbom celokupan inventar i unutrašnjost objekta. Potom je u kafe ušla i druga osoba i uključila spikerfon na svom telefonu, preko koga je treće lice pretilo zaposlenima. Dva lica koja su ulazila u kafe, policija je identifikovala, i protiv njih je pokrenut postupak, a pojedini zaposleni su prepoznali glas koji im se obratio preko telefona, kao glas Dejana Nikolića Kantara, višestruko osuđivanog vlasnika lanca kockarnica i građevinskog investitora“ – piše Cenzolovka.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

B. T. (1989.) iz Vranjske Banje i S. K. (1972.) iz Vranja uhapšeni su početkom juna zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, a prema saznanjima Udruženja novinara Srbije, oni se sumnjiče da su upali u prostor kafića i farbom isprskali sve pred sobom.

Nikoliću je nedavno zbog pretnji Vladković određen jednomesečni pritvor. Prethodno je on za portal „Danas“ negirao povezanost sa ovim događajima i navode da je nudio vlasnici 300.000 evra kako bi otkupio prostor. Rekao je da je u tom objektu (kafić No Comment i redakcija OK Radija) nekada bila prodavnica Fabrike obuće ČIK iz Kumanova, a „kada je došlo do raspada zemlje vlasništvo je prebačeno na novoosnovano preduzeće ČIK Beograd“, preko koga je „prema njegovim informacijama“ taj objekat kupio pokojni suprug aktuelne vlasnice.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Ja nisam navikao da se bavim kupovinom objekata koji nisu u legalnom vlasništvu onih koji bi da ga prodaju, a tu se već javlja država Severna Makedonija. Nemam namere da ulazim u takve poslove“ – rekao je Nikolić za Danas i dodao da su „novinari nisu njegovi neprijatelji“ kao i da im „nije pretio“.

Dodao je da „sve u vezi rušenja objekta koji je podignut u blizini OK Radija i njegove kladionice prepušta nadležnim inspekcijskim organima“:

„U to ne želim da se mešam, jer je to pokrenuto od strane stanara, a ne od mene“ – rekao je za Danas Nikolić koji je prema navodima JUGPress-a pre privođenja zbog pretnji izdržavao pravosnažnu kaznu zatvora, za koju mu je određeno da je provede u objektu stanovanja, ali je obilazio gradilišta na kojima rade firme povezane sa njim, a imao je i slobodnih par sati za šetnju po gradu.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Kafić i radio nastavili su da rade uobičajeno, ali je inventar – nameštaj, šank, police, stubovi, izlog – i dalje isprskan belom farbom, jer se „čeka procena štete“. Reporter portala Nova.rs zašao je i u zazidanu kancelariju i zatekao jeziv prizor – zid od cigle kada se otvori prozor.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Sa zadnje strane objekta i dalje stoji obaveštenje inspekcije o prekidu radova, a tu je i nekoliko plakata – „poternica“ sa likom Verana Matića, predsednika ANEM-a i člana Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koji su pre nekoliko dana oblepljeni po gradu, što su osudili UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM. Pozvali su predstavnike MUP-a da pronađu naručioce.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Plakati su oblepljeni po Vranju pošto je Matić zajedno sa predstavnicima novinarskih udruženja iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara stao u zaštitu vlasnice OK Radija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar