Ekološki aktivisti iz Prokuplja ukazali su na slučaj uništavanje životne sredine u toj opštini. Oni navode da su 11. jula u ataru sela Gubetin predstavnici privatne firme napravili haos na reci Toplici.

Predsednik udruženja građana „Zaštitimo reku Toplicu“, Boban Stojković, ističe da je ranije prijavljivao firmu „Savić Trans“ iz Blaca, čiji je vlasnik, kako navodi, Rade Savić, za vršenje nelegalne eksploatacije šljunka na ovoj reci.

Reka Toplica ekologija
Reka Toplica Foto:Udruženje Zaštitimo reku Toplicu

Stojković je naveo da su aktivisti dobili odgovor od Vodoprivrede Srbije, da vlasnik privatne firme ne poseduje vodni akt i da nikad za isti nije aplicirao.

„Savić Rade i njegova firma do dana današnjeg nije prestala sa radom, već iz njima poznatih razloga menjaju lokacije, da bi na taj način zametnuli tragove opšte krađe i uništavanje životne sredine“, kaže Stojković i dodaje:

„I pored toga što je na lice mesta izašla policija i ribočuvarska služba i da su utvrdili licu mesta da se kopa u rečnom koritu, Savić i pored svih upozorenja nastavlja radnju, koja je okarakterisana kao krivično delo, uništavanje životne sredine.“

Reka Toplica ekologija
Reka Toplica Foto:Udruženje Zaštitimo reku Toplicu

On ističe da reka Toplica nije ušla u pravilnik o eksploatacoko o da kao takva sadrži, kako kaže, malo šljunka.

„Sprečimo uništavanje reke Toplice. Zaustavimo bahate pojedince da se bogate, tako što potkradaju našu državu. Reka Toplica nama koji živimo pored nje, mnogo znači, ne dajte da nam je pojedinac uništava“, poručuje Stojković u svom apelu.

Inače, na zahtev Bobana Stojkovića, na teren je izašla Ribočuvarska služba „Južna Morava 2“, sektor Kuršumlija, koja je izvršila vanrednu kontrolu reke Toplice.

Reka Toplica ekologija
Reka Toplica Foto:Udruženje Zaštitimo reku Toplicu

U mestu Gubetin, kako se navodi u službenoj beleški, zatekli su bager bez vidljivih oznaka vlasnika, kao i da je u dužini oko 300 metara desne obale reke Toplice vidljiva sveža eksploatacija kojom je bitno uzemenjen prirodni tok reke.

„Eksploatacija je vršena u priobalju, ali u samom rečnom koritu. U samom priobalju su izgrađeni i pristupni putevi za teške mašine“, samo su neki od nalaza ove vanredne kontrole.

Reka Toplica ekologija
Reka Toplica Foto:Udruženje Zaštitimo reku Toplicu

Inače, ovom vanrednom nadzoru prisustvovali su i policajci iz Prokuplja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare