Manji broj prijavljenih na Filološkom od broja mesta Foto:N1

Profesori Filološkog fakulteta organizovaće danas u 13 časova protest kako bi izrazili nezadovoljstvo vršiocem dužnosti dekana Ljiljanom Marković koja ne želi da sazove Nastavno-naučno veće, konstituiše komisije i tela koja omogućavaju normalno funkcionisanje fakulteta, nego rukovodi njim na nezakonit način.

Prema rečima profesorke Katedre za opštu književnost i teoriju književnosti Adrijane Marčetić, v.d. dekana Ljiljana Marković je u ovoj školskoj godini održala samo dva veća.

„Jedno u decembru, odnosno prošlom semestru i jedno u ovom i to u februaru, a posle vanrednog stanja ona i dalje ne želi da održi veće zato što ne želi da se suoči sa profesorima“, kaže Marčetić za Nova.rs.

Prema njenim rečima, fakultet je potpuno devastiran, nema Statutarnu komisiju, ni Statut prilagođen novom Zakonu o visokom obrazovanju ni Statutu Univerziteta, nema Komisiju za razvoj, nema Etičku komisiju iako je bila dužna da je sastavi najkasnije do 2016. godine.

Ta Veća su važna, kako kaže, ne samo zato što veliki broj ljudi čeka na unapređenje, čekaju izbore u zvanja, veliki broj doktorata čeka na usvajanje, već i zato što bez tih tela i komisija – fakultet ne može da se akredituje.

Marčetić podseća da Marković ima javnu opomenu Beogradskog univerziteta zbog falsifikovanja odluka veća, finansijskih i drugih pravnih malverzacija, da je imala opomenu Državne revizorske institucije zbog pronevere novca iz 2018., 12 prijava za plagijate i autoplagijate.

Foto:Popovic Sacha / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ona se jednostavno oglušava o sve naše zahteve da sazove veće gde bismo raspravljali o njenoj odgovornosti“, konstatuje profesorka Marčetić i podseća da joj je mandat istekao još prošle godine i da je u v.d. stanju i ona i njen dekanski kolegijum.

Prema njenim rečima, Marković je prošle godine u maju na jednom veću zakazala pokretanje procedure za reizbor, međutim pošto su profesori tražili tajno glasanje, ona im nije izašla u susret i veće je prekinuto. Posle toga više nijednom nije stavila njen reizbor, odnosno, glasanje za novog dekana na dnevni red zato što nema većinu u veću, već je „skliznula u v.d. status“.

Dodaje da su skupili više od 130 potpisa za održavanje Naučno-nastavničkog veća što je više nego dovoljno prema Statutu, međutim Markovička to jednostavno ignoriše i zakazuje neko elektronsko veće koje je nelegalno, jer ne postoje procedure o njegovom radu, ne zna na koji način se utvrđuje kvorum ni kako se određuje dnevni red.

Kako bi zaustavila skupljanje potpisa Marković je sednicu veća zakazala za 26. juni, a onda je, kako kaže Marčetić, profesorima juče poslala obaveštenje da se to veće ipak neće održati u redovnom obliku zbog pogoršanja situacije sa koronom nego da će ipak biti elektronsko, „opet bez jasno definisanih pravila o glasanju“.

Međutim, juče na sajtu BU objavljeno je saopštenje Rektorata u kome se kaže da se sve sednice i zasedanje svih tela na Univerzitetu održavaju normalno uz primenu mera, odnosno nošenje maski i održavanja socijalne distance.

„Pošto je veće ionako bilo zakazano za danas, pa preimenovano u elektronsko veće, mi ćemo se okupiti u petak u 13 sati, da iskažemo nezadovoljstvo načinom na koji se dekan odnosi prema profesorima i njihovim zahtevima“, ističe Marčetić.

Kaže i da protest nema nikakvu političku konotaciju već da samo žele da „fakultet vrate u pravne tokove, jer su pravno potpuno devastirani i da na fakultetu nemaju nijedno legalno telo osim Veća, a ono ne može da se sastane jer v.d. dekan Marković to ne dozvoljava“.

Opomene da sazove veće, Marković je dobila od Ministarstva prosvete još u decembru prošle godine, dve opomene su stigle i iz Rektorata, a dolazila je i Prosvetna inspekcija, ali se ona oglušuje o sve to i ponaša „kao da je to njen privatni fakultet i privatna firma“, rekla je profesorka Marčetić.

„Želimo protestom da skrenemo pažnju i bićemo strpljivi, nećemo odustati jer moramo da branimo svoj fakultet“, rekla je naša sagovornica, dodajući da nije u pitanju „nikakva politička priča i da nije reč o grupici profesora koji hoće da preotmu fakultet“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare