Zoran Radovanović / Foto: N1

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da je otvaranje fabrika bilo rizično, ali neophodno, kako bi privreda preživela, kao i da ukoliko se sve mere poštuju, problem nije na radnom mestu u fabrici, već u prevozu.

On je za portal Sputnjik rekao da epidemiološki džepovi, koji se javljaju, nisu neobična pojava, jer se neka žarišta uvek zadrže duže od ostalih, a da iako su novooboleli mahom radnici u fabrikama, zaraza se proširila u prevozu.

#related-news_1

„Radnici su dovoženi u autobusima koji su bili puni. Tu nije poštovano rastojanje. To je bilo mesto na kom su se zaražavali“, rekao je Radovanović i dodao da je najveća opasnost u odluci da se ponovo pokrene međugradski saobraćaj, jer na taj način virus može da se prenese s juga u druge delove zemlje, poput Vojvodine, gde je trenutna epidemiološka situacija mirna.

On je ocenio da su mere ukinute suviše naglo i da je taj proces trebalo da se obavi postupnije.

„Jasno je da je epidemija još tu i da treba biti obazriv. Treba poštovati savete i ograničenja. Onda možemo da se nadamo da ćemo u razumnom periodu da se oslobodimo tog problema. Možda će preko leta ostati neki sporadičan slučaj, ali, verovatno pre jeseni nećemo imati novi talas“, rekao je Radovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare