Foto: N1

Zvanični rezultati masovnog testiranja zaposlenih u leskovačkoj "Juri" koje je bilo u petak 15. maja do sada nisu saopšteni, ali nam je u Opštoj bolnici potvrđeno da je u toku jučerašnjeg dana na lečenje primljeno 20 radnika čiji rezultati su bili pozitivni. Direktor bolnice Nebojša Dimitrijević izjavio je da je na lečenju trenutno 49 Jurinih radnika. Portal Nova.rs saznaje da je više stotina zaposlenih koji su bili testirani u petak, danas pozvano u fabriku da ponove testiranje.

Našoj redakciji u toku dana javilo se više radnika leskovačke „Jure“ koji potvrđuju da su pozvani da ponovo urade test na koronavirus, iako su bili testirani u petak.

Oni navode da su kasno sinoć počeli da dobijaju pozive od svojih lidera i tabele sa rasporedom i spiskovima radnika koji danas treba da ponove test.

Prema njihovim pretpostavkama, na tim spiskovima je više stotina ljudi. Objašnjavaju da im nijednog trenutka nisu navedeni razlozi za ponavljanje testiranja, niti rezultati prethodnog testa, pa kod njih sve ovo izaziva sumnju da se prikriva pravo stanje u fabrici.

„Za osam dana tri puta me testirali“

Radnica leskovačke Jure, koja je želela da ostane anonimna (ime i prezime poznato redakciji), rekla je za Nova.rs da je danas testirana treći put u poslednjih osam dana, a da joj pri tom, nijednom nisu saopštili rezultate testa.

„Ne znam šta više kriju, neka nam lepo kažu da li smo pozitivni ili negativni, dokle više da se poigravaju sa nama“, ljuti se ona i dodaje da je zbog cele situacije zabinuta, jer je danima bila u kontaktu sa koleginicom kod koje je potvrđen virus.

„U grupi gde radim, imali smo pozitivne kolege. Bila sam u izolaciji i za to vreme dok sam bila izolovana, morala sam da otvorim bolovanje. Prvi test sam uradila 10.maja, ali mi nisu rekli rezultate, a ne znam ni ove od petka. Danas sam treći put radila test i sve mi je ovo mnogo sumnjivo“ priča ona.

Na spiskovima zaposlenih koji su pozvani na ponovljeno testiranje, navode radnici, nalazi se između 500 i 700 ljudi.

Rezultate ne saopštavaju, zaražene šalju u bolnicu

U leskovačkom Zavodu za javno zdravlje nismo mogli da dobijemo informacije u vezi sa tvrdnjama radnika o ponovljenom testiranju. U telefonskom razgovoru nam je rečeno da takve informacije „ne daju telefonom“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili ni odgovore na pitanja koja smo uputili elektronskom poštom.

Direktor Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević, za naš portal je je izjavio da još uvek nisu stigli svi rezultati, ali je naveo da među zaposlenima ima pozitivnih.

„Mi smo juče primili 20 novih radnika Jure, tako da je sada na bolničkom lečenju ukupno 49 pacijenata iz te fabrike. To su ljudi sa lakšom kliničkom slikom. U ovom trenutku hospitalizovano je ukupno 135 pacijenata, ali se taj broj stalno menja, pošto svakodnevno imamo otpuštanja izlečenih ljudi“, rekao je Dimitrijević.

Podsećamo, da su se zbog nestabilne epidemiološke situacije u fabrici „Jura“, prošle nedelje u Leskovcu sastali lekari kliničkog centra iz Niša, epidemiolog Branislav Tiodorović iz Republičkog kriznog štaba i iz svih leskovačkih zdravstvenih ustanova. Tada je konstatovano je Jura „mikrožarište“, a kao protivepidemiloška mera, odlučeno je da svih 2.850 radnika bude testirano, kako bi se širenje virusa „stavilo pod kontrolu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare