Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

U Srbiji je danas došlo do drastičnog pada broja novoobolelih od koronavirsa: od jučerašnjih 211 na današnjih 100. Epidemilog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da se ova nagla promena može objasniti na tri načina.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u poslednja 24 časa na koronavirus tesitrano je 7.352 osoba, od čega je samo 100 bilo pozitivno. U pitanju je veliki pad broja zaraženih u apsolutnom smislu, ali i u odnosu na broj testiranih u odnosu na juče, kada je od 6.559 tesitranih osoba, 211 bilo pozitivno na koronu.

Povezane vesti:

Naš poznati epidemilog smatra da za se to mogu postojati tri razloga.

„Jedan je što se ne zna koji su sve testovi ušli u zbir – tu se računaju i PCR testovi, i serološki testovi, i oni koji se testiraju zbog simptoma, i oni koji rade kontrolne testve“, objašnajava Radovanović.

Kao drugi mogući razlog navodi se to što je Crna Gora u subotu otvorila granice za srpske državljanje, uz uslov da imaju negativan PCR test. Da su zbog ovoga građani Srbije počeli u velikom broju da odlaze na testiranje, svedoče kilometarski redovi ispred Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“

„Sad se mogi zdravi ljudi testiraju na koronavirus jer žele da idu u Crnu Goru i to sve ulazi u statistiku“, kaže Radovanović.

Kao treći, i možda najvažniji razlog, navodi lažiranje podataka.

„U zvanične podatke odavno ne verujem. Koji su pravi brojevi to znaju oni koji u njih imaju uvid, a ja svakako nisam jedan od njih“, tvrdi epidemilog i dodaje:

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Jasno je da se broj novoobolelih smanjuje, ali pravo stanje svakako nije ono što se prikazuje“.

Na pitanje koji motiv trenutno imaju Vlada i Krizni štab da lažiraju podatke, s obzirom da su izbori prošli, navodi da je u pitanju ugled u svetu.

„Međutim, nisu nikog uspeli da prevare, svi su ih odavno provalili. Mađarska nam je zatvrila grance u trenutku kad zvanični podaci nisu prikazivali veliki procenat obolelih“, tvrdi epidemilog.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare