Slavica Radovanović, pukovnica policije u penziji
Slavica Radovanović Foto: N1

Poslanica Narodne stranke i pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović izjavila je danas da je veliki šamar za državu i ceo sistem što tužilaštvo nije reagovalo na najavu osuđenog silovatelja Igora Miloševića da će ponoviti krivično delo i na njegovu izjavu u kojoj je čak dao savet žrtvama kako da se ponašaju.

„Svakako bi i vlasnik lista Informer i novinarka koja je intervjuisala silovatelja trebalo da snose posledice, imajući u vidu neprofesionalna pitanja koja su postavljanja, i to je takođe veliki šamar i građanima i novinarstvu“, rekla je Radovanović televiziji N1.

On je navela da je protiv osobe koja je gurnula vlasnika „Informera“ tužilaštvo reagovalo „istog momenta“, ali nije reagovalo kada je „isto to doživela jedna žena na Prajdu“.

Radovanović se zauzela za izmene Krivičnog zakonika, kojima bi bolje bile uređene obaveze institucija prema ljudima koji su izdržali kaznu zatvora za silovanje, a ocenila je da je sistem potpuno zatajio u slučaju Miloševića i da je to primer nesaradnje i neusaglašenosti institucija.

„Stručne službe u zatvorima imaju psihologa, pedagoga i defektologa i njihova je obaveza da vode dosije o zatvoreniku. Trebalo je da za Miloševića stoji naznaka da posle izvršenja kazne zatvora nema dokumente i nema gde da ode i da se o tome obaveste nadležne institucije, u koje svakako spadaju Uprava za izvršenje zavodskih sankcija, Centar za socijalni rad i policija“, kazala je Radovanović.

Da je to urađeno, dodala je, kao što se čini u razvijenim državama u kojima se vodi računa šta će biti sa ljudima koji su izdržali zatvorsku kaznu, nama se ovo ne bi dogodilo.

Na pitanje da li bi trebalo uspostaviti registar silovatelja i da li bi on trebalo da bude javan, Radovanović je odgovorila da policija ima svoje evidencije koje nisu javne i dodala da bi registar lica koja su počinila silovanje i pedofila trebalo da bude javan.

„To mnogo znači, jer građani mogu da budu na oprezu i da se drugačije ponašaju kako bi zaštititi svoje najbliže od krivičnih dela. Ako se često objavljuje pun identitet žrtava, ne vidim razlog zašto bi takav registar bio nedostupan građanima“, rekla je Radovanović.

BONUS VIDEO – Trenutak kada je ulaz u zgradi Informera uz psovke zasut jajima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar