Radovanović: „Neki karantini su pretvoreni u rasadnike zaraze“

Društvo 23. apr. 202009:41 > 12:1810 komentara
Podeli:
Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da su protivepidemijske mere koje je Srbija uvela u borbi protiv koronavirusa dobro zamišljene, ali da je zakazala njihova primena.

„Jasno su se pokazale sve slabosti sistema. Uprkos tvrdnjama zvaničnika, na granicama dugo nije bilo nikave kontrole, a štampana uputstva putnicima da se jave nadležnim zavodima za javno zdravlje nije imao ko da deli.

Karantini za preventivnu izolaciju moguće zaraženih ponegde su pretvoreni u rasadnike zaraze“, kazao je on za magazin „Nedeljnik“.

Istakao je da Srbija ne stoji sjajno na mapi uspešnosti zemalja u borbi protiv epidemije i da je najviše pogodjena od svih zemalja bivše Jugoslavije – bilo da se posmatraju apsolutni brojevi ili stope oboljevanja.

Rekao je da se za situaciju u zemlji ne mogu kriviti turisti niti državljani Srbije koji su se na početku epidemije došli iz inostranstva i dodao da su i druge države Balkana imale povratnike.

„Nagađa se da su zemlje bivšeg socijalističkog bloka prošle bolje od Zapada zato što su se u njima zadržali neki elementi socijalnog ustrojstva i organizovanosti iz prošlosti. I Hrvati svoje uspehe u borbi protiv Kovida 19 pripisuju uspomeni na civilnu zaštitu i slične strukture funkcionisanja nekadašnje društvene države“, naveo je on.

Kazao je da se drugi talas oboljevanja, „ukoliko se stege olabavljuju mudro i postepeno“, može očekivati tek u poznu jesen.

„S druge strane, ako se iz neepidemioloških razloga postupak zbrza i smandrlja – izbori, nadgornjavanje s opozicijom – ponovni porast oboljevanja bi usredio pre leta. Takav udarac naša već načeta privreda teško da bi mogla da izdrži“, ocenio je Radovanović.

Komentari

Vaš komentar