Radovanović: Skrnavljenje posle pomena preminulim lekarima

Podeli:
Dr Zoran Radovanović Foto:Nova S

Ispred Vlade Srbije juče je održan komemorativni skup za sve preminule lekare i zdravstvene radnike tokom epidemije koronavirusa. Na protestu je pročitano 105 imena preminulih zdravstvenih radnika, ostavljeno je cveće i upaljene su sveće u njihovu čast. Kasnije u toku dana, služba Gradske čistoće uklonila je sa ulaza u zgradu Vlade cveće i sveće koje su ostavili okupljeni na pomenu. Epidemiolog Zoran Radovanović bio je gost televizije Nova S i emisije Među nama, gde je takav postupak ocenio kao skrnavljenje.

„To je bezosećajno skrnavljenje. To se ne radi u pristojnoj zemlji i u pristojnoj sredini. Necivilizovano. Moglo je da ostane sa strane, da ne smeta prolaznicima i onima koji tu ulaze. Ovo je bilo nedostojanstveno i neukusno“, kaže Radovanović.

Komentarišući više od stotinu preminulih zdravstvenih radnika Radovanović je konstatovao da Srbija u toj neslavnoj statistici prednjači u odnosu na region.

„U Sloveniji neuporedivo manje, u Hrvatskoj 21 preminuli zdravstveni radnik. Imajući u vidu broj stanovnika, očekivalo bi se da ovde bude 30 preminulih lekara“, kaže Radovanović.

On se osvrnuo i na sportske mečeve koji predstoje i na epidemiološke rizike koji dolaze sa utakmicama.

„Disciplinovani navijači, to je nespojiva kombinacija. Epidemiološki gledano, kada bi se napravio razmak, to bi bilo moguće, ali kako sprečiti navijače da se skupljaju u grupama, da pevaju? Njima nije nikakvo zadovoljstvo da sede razdvojeni. Kada biste ih fiksirali za sedište i obezbedili da ulaze i izlaze sa stadiona sa razmakom od pet sekundi… To je nemoguće, to nije realno. U ovoj epidemiološkoj situaciji, nije razumno napraviti takav presedan“, poručuje Radovanović pred utakmicu Crvene Zvezde i Milana, koja se održava 18. februara.

 

Pogledajte ceo razgovor:

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar