Zoran Radovanović / Foto: N1

Da nije bilo izbora i da su epidemiološke mere popuštane postepeno u Srbiji bi verovatno sada na dnevnom nivou bilo pet ili šest novozaraženih, ocenjuje za Nova.rs epidemiolog Zoran Radovanović. On smatra da činjenica da tokom šest nedelja nema silaznog trenda u broju zaraženih pokazuje da nešto nije u redu sa merama.

„Mi smo zbog izbora praktično ukinuli sve mere, tako da ako dopustite predizborne skupove, onda morate da dopustite sportske događaje, pa i splavove i žurke i onda sve to ima svoju ulogu i dođe kazna“ smatra Radovanović.

On podseća da se u Srbiji od početka maja broj novootkrivenih slučajeva zaraze kreće „u rasponu od 20 do nekad i više od sto dnevno“.

„Da nije bilo ovih izbora i da su mere popuštane postupno kao što se i očekivalo, mi bismo verovatno sad bili na jednocifrenim brojevima novootkrivenih, pet ili šest dnevno i približavali se nuli“ objašnjava.

Na pitanje da li se može očekivati da broj novootkrivenih slučajeva zaraze posle izbora poraste, Radovanović odgovara da to „zavisi od onih koji broje i koji obaveštavaju javnost“.

„Već sada postoje sumnje, ali ne mogu da tvrdim pošto nemam dokaza. Problem je u tome što do izbora sve treba da izgleda i prikazuje se kao da je normalno i skoro normalno. Zbog toga smo imali i te utakmice. Na leto ćemo imati i Egzit i Guču, tu se delom javljaju i ekonomski razlozi. Mora da se pravi taj balans između suzbijanja bolesti i ekonomskih šteta“ navodi on.

Procenjuje da „nećemo preko leta imati stalno nulu, već će verovatno broj novozaraženih biti između nula i pet“.

Kada je u pitanju postepeno zaražavanje ljudi, epidemiolog ističe da „nije možda loše da preko leta postoji postepeno zaražavanje da bi se jesen dočekala spremnije“.

„Možda krizni štab ide za tim da se nekako populacija prokužava, pa ako može polako. Međutim, moja primedba je da je sve to samo trebalo reći ljudima i da onda svaki pojedinac proceni šta mu je činiti“ zaključuje Radovanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare