Foto: Shutterstock

Trudnica u devetom mesecu visokorizične trudnoće Marina Mateković u razgovoru za Nova.rs kaže da je prošla kroz birokratski pakao, nakon što je u nedelju posumnjala da ima koronavirs. Sve je počelo sa prebacivanjem od jedne institucije u drugu, da bi nakon urađenog korona testa na rezultat čekala tri dana, a na kraju bila upućena na kućno lečenje. 

Metaković je u nedelju popodne, kako kaže, osetila malaksalost i glavobolju zbog čega je posumnjala na koronavirus.

Prema njenim rečima, prvo je počela da okreće sve brojeve namenjene osobama koje sumnjaju na koronavirus, da bi iz “Batuta” bila upućena na “Torlak”, a odatle na Dom zdravlja.

“U ponedeljak ujutru sam otišla u Dom zdravlja na Zvezdari odakle su me poslali u kovid ambulantu. Tamo je bio red ali su me nekako pustili, nakon čega su mi uzeli bris”, objašnjava Metković.

Dodaje da je rezultate testa dobila nakon tri dana, i to nakon što je njen muž dva dana za redom odlazio do “Batuta” i insistirao da se njen test što pre proveri, pre svega zbog rizične trudnoće.

Sagovornica Nova.rs objašnjava da je nakon što je saznala da je pozitivna na koronavirus bila uplašena, pa da je prvo zvala Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, gde vodi trudnoću.

Dragi drugari,U 9om mesecu sam trudnoće, pred porodjaj i imam korona virus. Aktivan. Jutros stigli rezultati testa…

Posted by Marina Matekovic on Среда, 17. јун 2020.

Tamo joj je, tvrdi Metaković, rečeno da ona dok ima koronavirus nije slučaj za njih, već da bi trebalo da se obrati domu zdravlja. U Domu zdravlja na Zvezdari joj je zatim rečeno da se obrati Klinici za infektivne i tropske bolesti.

“Prva tri dana sam bila slomljena od temperature, kašlja, teškog disanja i glavobolje. Sad sam počela da se oporavljam, preguraću”, kaže naša sagovornica.

Naglašava da trudnica koja ima koronavirus nema opciju da na primer ide na CTG, jer ni domovi zdravlja ni ginekološka klinika ne primaju trudnice pre porođaja.

Kako kaže Mateković, nije sigurna ni gde bi trebalo da se obrati za zakazani porođaj.

Iako su se do skoro trudnice obolele od korone porađale u KBC “Dragiša Mišović”, direktor GAK Višegradska prof. dr Aleksandar Stefanović kaže za Nova.rs da je i ta klinika trenutno otvorena za njihov porođaj.

“GAK Višegradska prima sve trudnice za porođaj 24 sata dnevno uključujući i obolelele i sumnjive na COVID19. Naravno, uz sve mere izolacije i zaštite zaposlenih i pacijenata”, potvrdio je Stefanović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare