Rađevica protes
Rađevica protest Foto:privatna arhiva Marko Luković

Nekoliko stotina ekoloških aktivista i meštana okupilo se kod kamenoloma na Rađevici, u blizini Aleksandrovca, a "naoružani" su sadnicama borova koje će posaditi na tom, kako kažu, "mestu zločina".

„Svi ćute, lokalne vlasti ćute. Ljudima su raskopali i vodovodne cevi“, kaže za Nova.rs jedan od vođa pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Aktivista Marko Luković, za Nova.rs, kaže da je lokalna vlast prilikom jednog okupljanja pružila podršku građanima, ali da je nakon toga usledila ćutnja.

„Kažu da su još uz nas, ali to je diskutabilno“, sumnjičav je Marko.

Rađevica protest
Rađevica protest Foto:privatna arhiva Marko Luković

Okupljanje u Rađevici organizovano je nakon što je premijerki Ani Brnabić istekao rok da do 1. maja odgovori na zahteve ekoloških aktivista koji su izneti na protestu „Ekološki ustanak“, koji je održan 10. aprila. Tada se u Beogradu ispred Skupštine Srbije okupilo oko 10.000 građana.

Akcija u Rađevici, je kako najavljuje Ćuta, samo prva u nizu.

To je urgentna ekologija. Sprečavamo zločin koji ne prave ni Kinezi, ni Rio Tinto, nego smo to uradili sami sebi. Neko je nekome usred borove šume, pored vinograda dao dozvolu da napravi kamenolom. Taj ko je to uradio vrši zločin nad prirodom i nad tim ljudima koji tamo žive. To ćemo da sprečavamo na svakom mestu“, izričit je naš sagovornik.

Upozorava i da borove koji danas budu posađeni „niko ne sme da pipne“.

Najavljuje i sledeću akciju i odlazak u Dobrinju.

„Oni imaju problem sa iskopavanjem litijuma, sa nekom australijskom firmom poput Rio Tinta. Zaboli su sondu i ljudi nemaju pojma o čemu se zapravo radi. Tamo je već bio jedan protest. Idemo ponovo dole, pošto ne znamo da li će opština to da briše iz svog prostornog plana. Takve moramo da teramo, da teramo sve do Drine. Dok ne isteramo najjačeg, a to je Rio Tinto“, poručuje naš sagovornik.

Čuta podseća na sve zahteve koje je iznedrio veliki protest u Beogradu.

„Tražimo stavljanje van snage svih ugovora sklopljenih sa Rio Tintom i sličnim kompanijama. Ne zna se ni ko je dobio dozvole, ne zna se ni šta se buši. Pošto ministarka Zorana Mihajlović kaže da je kršen zakon prilikom izdavanja dozvola za izgradnju minihidroelektrana, tražimo momentalno zaustavljanje rada svih malih hidoelektrana i momentalno rušenje tamo gde je prekršen zakon. Tražimo i da se zaustave sve trovačnice vode, vazduha, zemlje i stanovništva. Zahetev je i raskid ugovora sa Koka-Kolom i svim kompanijama kojima su naša vodizvorišta data u zakup“, naveo je Ćuta i podsetio na sve glavne zahteve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar