Ćuta najavljuje „ekološki zemljotres“ širom Srbije

Emisije 13. apr. 202121:18 > 21:25
Podeli:
Aleksandar Jovanovic Cuta Medju nama
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Ivan Dinić/Nova S

"Sledi ekološki zemljotres po Srbiji. Mi ćemo sprovoditi ono što zovemo urgentna ekologija", najavljuje jedan od vođa pokreta Odbranimo reke stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta. Nakon "Ekološkog ustanka", protesta koji je prošlog vikenda održan u Beogradu, Ćuta u narednih mesec dana najavljuje akcije širom zemlje: "Insistiramo na sprovođenju zakona, tamo gde ih država ne sprovodi, sprovodimo ih mi", poručuje gost emisije "Među nama" na televiziji Nova S.

On je kao primer naveo slučaj gde je izdata privremena dozvola da se usred vinograda napravi kamenolom.

„Je l’ to normalno? To ne može tako i to ćemo da sprečavamo fizički“, kaže Ćuta.

On je aktuelnu ministarku za zaštitu životne sredine Irenu Vujović, pozvao da sprovede rešenje o uklanjanju cevi iz korita Rakitske reke, koje je ministarsvo na čijem je čelu donelo pre dve godine (u vreme mandata ministra Gorana Trivana), a to se ne sprovodi.

„Oni su obavezni da to uklone i da vrate tu prirodu u prvobitno stanje“, poručuje Ćuta.

Ekološki ustanak ispred Skupštine, šetnja
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije predviđena je zabrana izgradnje svih mini hidroeletkrana u svim mestima prvog, drugog i trećeg stepena zaštite. Predlog tog zakona je u skupštinskoj proceduri i o njemu će se raspravljati naredne nedelje. Ćuta smatra da to nije dovoljno.

„Od ukupne teritorije Srbije pod zaštitom je samo 7,5 odsto. Sve ostale reke i sve ostale prirodne vrednosti neće biti zaštićene. Ono za šta se mi zalažemo je zabrana izgradnje na celoj teritoriji Srbije, nema zaštićenih i nezaštićenih reka“, kategoričan je Ćuta.

On podseća da su zaštićena područja upravo bila mesta „najbrutalnijih napada“. Ukazuje i na to da su minihidrocentrale „zbirke teških krivičnih dela“.

Napominje i da su neke od „smrtnih kazni“ za reke potpisane upravo u vreme kada je za to bila nadležna ministraka Zorana Mihajlović.

„Nema strančarenja i svaka vlast će morati da poštuje sve propise o zaštiti prirode“, kaže Ćuta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar