Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Povećan broj pacijenata pozitivnih na koronavirus prouzrokovao je da se pojedine bolnice iz redovnog režima rada prebace u kovid režim u kojem je većina njih već bila tokom vanrednog stanja i jula meseca kada je udar ovog virusa u Srbiji bio najjači.

Epidemiolog dr Predrag Kon upozorio da su bolnice u Beogradu pune i poručio građanima da izbegavaju okupljanja.

„Opterećenost je ogromna i pomoć je potrebna… U situaciji smo kada će oboleli stanovnici Beograda morati da se eventualno upućuju na lečenje u bolnice po Srbiji“, napisao je Kon na Fejsbuku.

Foto: EPA-EFE

I ministar zdravlja Zlatibor Lončara je pre nekoliko dana upozorio da se bolnice po Beogradu ubrzano pune.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ nije bilo moguće dobiti objedinjen spisak zdravstvenih ustanova koje su u ovom trenutku u kovid sistemu i njihove kapacitete, pa je Nova.rs rekonstruisala stanje u kovid bolnicama prema informacijama dostupnim u javnosti.

Ono što se zna jeste da je u tokom jučerašnjeg dana u Srbiji zbog koronavirusa bilo hospitalizovano 2.307 pacijenata, od čega najviše u Beogradu.

Infektivna klinika je nezaobilazna adresa na koju stiže svaki pacijent sa uputom iz bilo koje kovid ambulante u Beogradu.

Oni kojima je neophodna hospitalizacija ostaju u ovoj ili se raspoređuju u druge kovid bolnice na teritoriji grada.

U kovid sistemu je već Gradska bolnica Zvezdara.

KBC Zvezdara je kovid bolnica u potpunosti i primaće samo pacijente obolele od kovida 19. Svi termini za ambulantne preglede koju su zakazani od 2. novembra se odlažu do daljnjeg“, obavestila je ova bolnica krajem oktobra svoje pacijente.

Od nedelje, 1. novembra,  Gradska bolnica na Zvezdari podeljena je na crvenu i zelenu kovid zonu. Samo za prva tri dana u tu bolnicu je primljeno 269 pacijenata.

KBC „Bežanijska kosa“ je odlukom Ministarstva zdravlja neprekidno od 23. juna kovid bolnica.

U ovoj bolnici je, prema poslednjim dostupnim informacijama sa sednice Kriznog štaba u petak, zbrinuto 244 kovid pacijenata. Tokom ove nedelje bolnica je imala još oko 40 slobodnih mesta za prijem obolelih od kovida 19.

KBC „Dr Dragiša Mišović“ od juče je u kovid sistemu i u toj bolnici je trenutno oko 200 kovid pacijenata.

KBC Zemun, kako se očekuje, u kovid režim prelazi u ponedeljak, 9. novembra.

Vojna bolnica Karaburma od početka je u kovid sistemu, a prema podacima od petka, 6. novembra, u njoj je bilo smešteno 99 pacijenata. U pitanju su srednje teški i teški pacijenti, od kojih je pet na respiratoru.

Foto: EPA-EFE

Privremena kovid bolnica u beogradskoj Areni popunula je oko dve trećine kapaciteta i u njoj se nalazi 360 pacijenata. U ovoj privremenoj bolnici se nalazi  510 ležajeva, što je za 150 ležajeva više nego prošli put kada je ova hala bila u kovid režimu.

Kroz tu bolnicu u protekle dve nedelje prošlo je 430 pacijenata, od toga je 20 njih otpušteno na kućno lečenje, a 50 je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačeno u druge zdravstvene centre.

Arena je vrata pacijentima obolelim od kovida 19 ponovo otvorila 19. oktobra.  U Areni su, kako je najavljeno prilikom otvaranja, isti lekari i medicinski tehničari koji su lečili pacijente i za vreme prvog talasa korone.

Nove kovid bolnice, u Beogradu (Batajnici) i Kruševcu, trebalo bi da, prema najavama, počnu da rade u decembru.

Bolnica u Beogradu trebalo bi da ima 200 jedinica intenzivne nege i 804 poluintenzivne nege. Prema prvim najavama trebalo bi da bude završena do decembra.

Nova bolnica u Kruševcu trebalo bi da bude kapaciteta 500 ležajeva i da bude završena sredinom decembra.

Bolnice u unutrašnjosti za sada imaju mesta – rekao je u sredu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Bolnice van glavnog grada uglavnom rade u „delimičnom“ kovid režimu, primajući i redovne pacijente, dok u zasebno izdvojenom delu primaju kovid pacijente.

Prema najavama Ministarstva zdravlja, bolnica u Kraljevu „na ivici“ je da u celosti bude prebačena u kovid režim.

Infektivno odeljenje kraljevačke bolnice koje ima 17 ležajava je popunjeno, pa su pacijenti sa internog odeljenja preseljeni u zgradu hiruškog bloka, čime je za kovid pacijente obezbeđeno još 67 postelja i 8 mesta na respiratorima.

Podsetimo, građani koji imaju simptome infekcije koronavirusom, treba da se obrate lekarima u kovid ambulanti.

Spisak svih kovid ambulanti nalazi se na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare