Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlada Srbije bi na današnjoj sednici, kako je najavljeno, trebalo da usvoji izmene Zakona o zastiti stanovništva od zaraznih bolesti. Time bi se stvorio pravni osnov za izricanje prekršajnih kazni od 5.000 dinara za nenošenje maski.

Ovim izmenama biće omoguće da komunalna milicija i komunalni inspektori građanima mogu da izdaju preršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera, u koje spada i nenošenje maski na određenim mestima.

Kazne iznose 5.000 dinara, a ukoliko se plate u roku od osam dana, iznos je upola manji – 2.500 dinara.

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na dnevnom redu Skupštine Srbije biće 10. novembra.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević za N1 kaže da se u zakon se uvode lične mere zaštite, ali i pojačava odgovornost za lično zdravlje i zdravlje naše okoline.

Mere lične zaštite

„U zakon se uvode lične mere zaštite, pojačava se odgovornost za lično zdravlje i zdravlje naše okoline. Komunalna inspekcija i komunalna milicija moći će da kontrolišu lične mere zaštite i postojaće mogućnost izdavanja prekršajnih naloga kako fizičkim licama koja ne poštuju mere, između kojih jedna jeste nošenje maske, ali isto tako i pravnim licima koji ne stvore okruženje za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti“, rekla je za N1 Tamara Stojčević, koja je zamenica generalnog sekretara Vlade Srbije.

Ona naglašava da će kazne ostati iste – 5.000 dinara za nenošenje maske ili nepoštovanje drugih propisanih mera za fizička lica i od 50.000 – 300.000 za pravna lica, ali da će biti efikasnija i brža njihova primena.

Kazne se, inače, odnose na nenošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i držanje socijalne distance.

Stojčević kaže da su se uvedene mere – maske, držanje odstojanja i poštovanje mera lične zaštite pokazale kao važne i da su zato rešili da ih akcentuju.

„Apelujem na građane da ih poštuju i nose maske“, rekla je Stojčević i precizirala da smo i do sada imali uredbu Vlade koja nalaže nošenje maski, ali da je njeno kršenje podrazumevalo pokretanje postupka pred sudijom za prekršaje, a da se sada uvodi kažnjavanje na licu mesta.

„Nije cilj u kažnjavanju građana, već u potrebi da nose maske, štite sebe, porodicu i okolinu“, naglasila je.

Upitana zbog čega tek sada dolazi do izmena zakona, Stojčević kaže da se vršilo merenje i ispitivanje mera i sankcija – koliko su one delotvorne i koliko utiču u na to da je sprečavanje zaraze što efikasnije.

„Nakon osam meseci borbe protiv ove zle bolesti došlo se do toga da je jedna od najvažnijih mera lična zaštita“, rekla je Stojčević.

Ona je naglasila da će komunalni inspektori i milicajci moći da kontrolišu primenu mera i u javnom prevozu.

Izmene bile neophodne još ranije

Milena Vasić, pravnica Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da izmene same po sebi nisu sporne i da su bile neophodne još ranije.

„Same izmene nisu sporne, jasne, transparentne sankcije su nama neophodne u pravnom sistemu da bismo mogli da regulišemo ponašanje ljudi“, rekla je ona za N1.

Ističe i da je konfuziju u javnosti stvorilo to što su mere donošene, naročito za nošenje maski na nivou preporuke i nisu bile podložne sankciji.

„Sada smo konačno razjasnili taj deo građanima i to je jako bitno“, rekla je Vasić ali je dodala da i dalje postoji rizik od dvostrukog kažnjavanja zbog čega je bitno da svi uključeni u proces kažnjavanja dobiju jasne smernice u kojim situacijama će se se primenjivati prekšaj, a u kom krivično delo, jer ulazimo u rizik da neko bude dvostruko kažnjem i po Krivičnom zakoniku u po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Na pitanje zbog čega se sa uvođenjem pravila o kažnjavanju čekalo do sada, ona kaže da je i pravnicima bilo teško da isprate do sada šta je zabranjeno a šta ne i ocenjuje da se radilo o nespremnosti i tome da niko nije očekivao epidemiju ovih razmera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar