Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Uprave za vojno zdravstvo Uglješa Jovičić posetili su beogradsku Štark arenu koja je, zbog rasta broja obolelih od koronavirusa, ponovo aktivirana kao privremena kovid bolnica i spremna je za prijem pacijenata.

„Ovde su isti oni ljudi koji su izdržali i pobedili prva dva talasa. Oni su spremni, obučeni, potpuno snabdeveni svim potrepštinama, a sve što je neophodno, ovde je na raspolaganju lekarima i tehničarima“, poručio je Vulin.

Vulin je zahvalio medicinskom osoblju na ogromnom radu i istakao da je ponosan jer tokom svih meseci rada privremene kovid bolnice u Štark areni nije bilo zaraženih lekara, tehničara, niti higijenskog osoblja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

„Arena je spremna. Uslovi su najbolji mogući, ali ako hoćete da izbegnete virus, nosite masku, vodite računa o tim malim stvarima koje mogu da pobede ovu veliku pošast“, rekao je Vulin.

Prethodno je medicinski koordinator privremene bolnice potpukovnik Predrag Bogdanović rekao da je u parteru 360 ležajeva, a na trećoj etaži, gde su bile VIP lože, 150 ležajeva.

Arena ima i centralni razvod kiseonika, tako da mogu da budu priključeni i respiratori.

Foto: Ministarstvo odbrane republike Srbije

Trenutno je u privremenoj bolnici 10 lekara i 20 medicinskih sestara. O pacijentima će brinuti medicinsko osoblje iz 15 zdravstvenih ustanova.

„Arena je planirana za pacijente sa srednjom i srednje teškom kliničkom slikom kojima je potrebna kiseonička terapija“, rekao je Bogdanović za Tanjug.

Sobe na galeriji su uglavnom dvokrevetne, sa kupatilima i imaju kuhinjicu i televizor.

U parteru ima 40 boksova sa po devet ležajeva i zajedničkim kupatilom.

U Areni mogu da se obavljaju laboratorijske analize, snimanje pluća i srca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare