Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko članova Kriznog štaba - toliko i različitih stavova. Jedni potpiruju, drugi smiruju, a treći balansiraju. U toj igri najviše ispaštaju građani koji odavno nikome ne veruju i u sve sumnjaju. U toku je psihološki rat iz kojeg teško da bilo ko može izaći kao normalan. Pardon, pobednik.

Samo jedan u nizu igrokaza Kriznog štaba u kojem nam saopštavaju kontradiktorne informacije i ocene odigrao se u utorak.

Naime, epidemiolog Predrag Kon rekao je da se uočava usporavanje koronavirusa, posebno u Beogradu i istakao da će se za dva, tri dana videti da li će doći do potpunog zaravnjenja krive. Do usporavanja je došlo zahvaljujući merama koje su već uvedene, uveren je.

Međutim, drugi član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković kaže da epidemija „ne jenjava već se rasplamsava“.

U međuvremenu nam je stiglo i treće objašnjenje od trećeg člana Kriznog štaba, Branislava Tiodorovića. On praktično tvrdi da su i Janković i Kon u pravu. Nije bitno da li nas neko laže, bitno je da je sve to za naše dobro.

„Ne postoji razlika u oceni, postoji samo razlika u tumačenju: ako kažete u javnosti da dolazi do zaravnjenja, odmah dođe do opuštanja i to je opasnost. Jeste, malo je mirnije, ali uvek morate da mislite na psihologiju, na socijalni sastav društva. Nijedna epidemija nije samo zdravstveni nego i politički problem. Ne treba davati lažnu nadu, nego reći ljudima, da izdržimo“, rekao je Tiodorović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je to izjavio nakon sastanka Kriznog štaba, na kojem se dva sata većelo o epidemiološkoj situaciji i novim odlukama. Na tom sastanku bili su svi akteri, između ostalih i Kon i Janković.

Dok je Tiodorović davao izjavu za medije, njih dvojica su stajali i čini se prijateljski razgovarali. Što bi se reklo, razmenjivali mišljenja. Zajedno su i izašli iz Palate „Srbija“, ispred zgrade smo ih ponovo zatekli u prijateljskom ćaskanju. Možda su osmisli neku novu psihološku igru za građane, možda su ponovo podelili uloge dobrog i lošeg policajca. A nama samo ostaje da se uzdamo u ono malo preostalog zdravog razuma i rasuđivanja.

Čekajući „Kriznog Godoa“

Ostaje nam i da čekamo neke nove mere, neke nove odluke koje će uticati na naše živote.

Granični prelaz Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Bliže se praznici, a sa njima mnogi isčekuju dolazak rodbine i prijatelja iz rasejanja. Međutim, još se ne zna pod kojim će uslovima i okolnostima oni moći da pređu srpsku granicu. Ta odluka će biti doneta u naredna dva-tri dana.

Tiodorović je najavio da će se o tome razgovarati narednih dana, da se vidi iz kojih zemalja najviše dolazi naših građana tokom praznika.

„U naredna dva-tri dana imaćemo odgovor da li ćemo uvoditi posebne mere nadzora, kontrole“, rekao je Tiodorović.

Ostalo nam je samo da duboko dišemo, čekamo i treniramo trenutno najtežu sportsku disciplinu – strpljenje sa preponama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare